BIRO PRIČE

Efikasnost na delu: Abu Dabi dobio JEDNODNEVNI SUD

Pilot-projekat koji je pokazao dobre rezultate u praksi implementiran je u sudski sistem

Sudije u Abu Dabiju ubuduće će dobijati jednodnevne sudske predmete koje će im slati zaposleni u javnom tužilaštvu. Reč je o prekršajima koje počine turisti, saobraćajnim prekršajima, sporovima u vezi sa nasledstvom, ukidanjem zabrane putovanja, imigracionim prekršajima, kao i nezakonitom konzumiranju i posedovanju alkohola.

U aprilu 2017. u emiratu Abu Dabi uveden je pilot-projekat jednodnevnog suda. Od tada do danas, rešene su 2.443 krivične i prekršajne prijave, 65 sporova iz oblasti radnog prava i 205 slučajeva iz oblasti privatnih parnica. Probni period jednodnevnog suda omogućio je sudijama da testiraju efikasnost projekta, pronađu manjkavosti i iskustveno sugerišu zakonodavcu šta bi trebalo da promeni u okviru zakona kako bi projekat zaživeo i dao najbolje rezultate. Tako je u početku jednodnevni sud bio nadležan i za radne sporove čija je tužbena vrednost iznosila do 20.000 AED, a onda je tokom prakse ustanovljeno da to nije dobar parametar.

Cilj uvođenja jednodnevnog suda je ubrzanje donošenja presude i ušteda novca koji je do sada usmeravan na boravak u pritvoru.

Jednodnevni sud postoji i u Dubaiju. Mediji u Zalivu podsećaju da je jedan sudija rešio čak 6.000 predmeta za manje od dva meseca!

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

NEKA GRUVA! Dubai dan za pamćenje – 9. februar!

Priče iz pustinje: Porodični raj u Abu Dabiju (VIDEO)

BIRO VODIČ: Sve što bi trebalo da znate o deportaciji iz UAE


;