BIRO PRIČE

BIRO VODIČ: Sve što bi trebalo da znate o deportaciji iz UAE

Poznavanje i poštovanje zakona može vas poštedeti velikih neprijatnosti

Arapski zakoni umnogome se razlikuju od onih koji su na snazi u ex-Yu državama i, što bi svakako trebalo imati u vidu, bespogovorno se sprovode. Kršenje zakonskih propisa u pojedinim slučajevima podleže i uskraćivanju gostoprimstva strancima koji se ne ponašaju u skladu sa zakonima zemlje-domaćina.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) postoje dva tipa deportacije – pravna i administrativna. Pravna podrazumeva osuđujuću presudu u krivičnom procesu i izriče je sudsko veće. Ovaj tip deportacije je obavezan i odnosi se na sve prestupnike koji su počinili krivično delo silovanja ili ako koriste drogu ili trguju njome.

Za drugi tip deportacije nadležni su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo rada i Generalna direkcija za boravak stranaca. Ovaj tip deportacije odnosi se na osobe za koje se smatra da predstavljaju pretnju javnoj bezbednosti.

Bilo da je izrečena pravna ili administrativna deportacija, osoba koja je počinila krivično delo ili neku drugu povredu zakona naći će se na listi lica kojima je zabranjen ponovni ulazak u UAE. Ukoliko se lica sa liste ogluše o zakon i pokušaju da uđu u UAE, biće vraćena pri ponovnom pokušaju ulaska u zemlju ili uhapšena.

Izdavanje naloga o deportaciji podrazumeva da osuđeno lice najpre odsluži izrečenu zatvorsku kaznu, a onda će biti sprovedeno do aerodroma.

  

  

  

Međutim, kada je neko deportovan zbog dela koje ne predstavlja pretnju po bezbednost i stabilnost države, može uputiti žalbu pošto napusti Emirate. Putem web-sajta Ministarstva unutrašnjih poslova ili preko advokata kojem je dao punomoćje može podneti molbu za ponovno razmatranje odluke o deportaciji. U UAE postoji komisija zadužena za ispitivanje žalbi i odlučivanje o tome da li će deportacija biti stavljena van snage ili ne. O svakom slučaju komisija odlučuje zasebno, a odluka zavisi od više faktora - da li osoba koja se žali na odluku o deportaciji već ima dosije ili ne, da li predstavlja pretnju javnoj sigurnosti i bezbednosti i slično.

Za neka krivična dela naredba o deportaciji je automatska. Ukoliko sudija ne naloži deportaciju u slučajevima u vezi sa drogom, Javno tužilaštvo će se automatski žaliti na presudu i deportacija će sigurno uslediti kao odgovor države na počinjeno krivično delo. Naime, u Emiratima je na snazi nulta tolerancija kada je reč o narkoticima.

Takođe, trebalo bi znati da i osobe mlađe od 18 godina mogu da budu deportovane iz Emirata ako počine krađu ili neko drugo krivično delo.

Ali, i neke stvari koje su Evropljanima deo svakodnevnice i koje na Starom kontinentu nisu zakonski sankcionisane, u UAE jesu - klikom na OVAJ LINK saznajte šta je u ovoj bliskoistočnoj zemlji strogo zabranjeno

Sa kojim nevoljama se možete suočiti ukoliko ne uspete da isplatite kredit, za Naš Biro ispričala je Mersiha Lisica, vrsni poznavalac emiraćanskih zakona. Njene savete možete da pročitate OVDE

  

S obzirom na to da su Emirati “destinacija snova” za ljude širom sveta koji su u potrazi za poslom i boljim životom, a da je imperativ Vlade UAE sigurnost i bezbednost svih njenih građana, od februara 2018. svi koji žele da se zaposle u ovoj bliskoistočnoj državi moraće da prilože potvrdu da u poslednjih pet godina nisu krivično gonjeni. Više o tome pročitajte OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai: Izmene propisa za boravišnu vizu za roditelje

FOTO-PRIČA: Ova arapska država je raj za strance

Preseljenje u Emirate: Pokušajte, ništa ne gubite! (VIDEO)


;