BIRO PRIČE

DUBAI DOBIJA NAJVEĆI AERODROM NA SVETU: 5 pista, 400 kapija

Odobren novi projekat izgradnje putničkog terminala od 128 milijardi AED na međunarodnom aerodromu Al Maktum

Njegovo visočanstvo šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vladar Dubaija, pregledao je strateški plan Dubai Aviation Engineering Projects i odobrio projekte za novi putnički terminal na međunarodnom aerodromu Al Maktum, koji će biti najveći aerodrom na svetu kada bude u potpunosti operativan.

Međunarodni aerodrom Dubai, najprometniji za međunarodna putovanja, premestiće svoje operacije na drugi, prostraniji aerodrom u južnom delu pustinje "u narednih 10 godina" u projektu vrednom skoro 35 milijardi dolara.

Najava šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma označava najnovije poglavlje u oporavku njegovog dugolinijskog avioprevoznika Emirates nakon što je pandemija korona virusa pogodila međunarodna putovanja. Već godinama postoje planovi da se operacije aerodroma poznatog kao DXB premeste na međunarodni aerodrom Al Maktoum u Dubai World Centralu, koji je takođe bio odgođen zbog posledica ekonomske krize iz 2009. godine.

- Mi gradimo novi projekat za buduće generacije, osiguravajući kontinuiran i stabilan razvoj za našu decu i njihovu decu - rekao je šeik Muhamed u online izjavi i dodao:

- Dubai će biti svetski aerodrom, njegova luka, njegovo urbano središte i njegov novi globalni centar.

Najava je uključivala kompjuterski prikazane slike zakrivljenog, belog terminala koji podseća na tradicionalne beduinske šatore Arapskog poluostrva. Aerodrom će imati pet paralelnih pista i 400 kapija za avione, navodi se u najavi. Aerodrom sada ima samo dve piste, poput Međunarodnog aerodroma u Dubaiju.

Finansijsko stanje avioprevoznika Emirates poslužilo je kao barometar za avio-industriju širom sveta i šire ekonomsko zdravlje ovog grada-emirata.

Broj putnika koji lete preko DXB-a porastao je prošle godine iznad ukupnog broja za 2019. sa 86,9 miliona putnika. Njegov godišnji promet u 2019. iznosio je 86,3 miliona putnika. Aerodrom je imao 89,1 milion putnika u 2018. godini, što je bila najprometnija godina pre pandemije, dok je 2022. kroz njega prošlo 66 miliona putnika.

Ranije u februaru Dubai je objavio svoje najbolje turističke brojke do sada, rekavši da je u 2023. ugostio 17,15 miliona međunarodnih posetilaca. Prosečna popunjenost hotela iznosila je oko 77 odsto.

Ali kako je taj broj putnika naglo rastao, to je ponovo stavilo novi pritisak na kapacitet DXB-a, koji je sa svih strana i dalje ograničen stambenim četvrtima i dva glavna autoputa.

Međunarodni aerodrom Al Maktum, oko 45 kilometara udaljen od DXB-a, otvoren je 2010. godine sa jednim terminalom. Služio je kao parking za Emiratesove dvospratne Airbus A380 i druge avione tokom pandemije i polako se vratio u život teretnim i privatnim letovima od tada. Takođe je domaćin dvogodišnjeg Dubai Air Show i ima ogromnu, praznu pustinju u kojoj može da se proširi.

U najavi šeika Muhameda istaknuti su planovi Dubaija da se proširi dalje na jug. Njegova obližnja lokacija Expo 2020 već nudi stambene objekte za kupce. Predikcije su da će u ovom delu Dubaija stambeni prostor pronaći još milion stanovnika.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

OTVOREN DUBAI GREBEN: Princ Faza u ronilačkoj ekspediciji

PRVI MILIONER IZ HRVATSKE U DUBAIJU: Zlatko srećne ruke

REVOLUCIONARNI PODUHVAT: Avio-taksi u Dubaiju do 2026.


;