BIRO PRIČE

Deda Mraz je stigao u Dubai i ima nešto važno da vam kaže!

U petak, 13. decembra, tačno u podne susret sa najvoljenijim dekom na svetu na svima dobrom znanom mestu u najpoznatijem emiratu

Kako izgleda kad se “posvađaju” stara i Nova godina? Na čemu jedna drugoj zameraju i da li su njihovi sukobi slični onima kakve imaju pripadnici stare i mlade generacije?

Odgovore na ova i slična pitanja moći ćemo da dobijemo u predstavi “Stiže Nova godina” koja će u petak, 13. decembra u podne biti premijerno odigrana u prostorijama Al Bahar Events, #401, Palace Towers, Dubai Silicon Oasis.

Predstava je nastala u kreativnoj radionici rediteljke Marijane Glušac koja nas je odavno obradovala osnivanjem “Teatra Dionis”, glumačke trupe koju čine daroviti ex-yu glumci-amateri u Emiratima.

Sa Marijanom smo razgovarali o predstojećoj premijeri koja će, sigurni smo, prvog dana ovog vikenda razgaliti sve “od sedam do 77”. Jer, iako je predstava namenjena deci, dobrodošli su i roditelji i oni koji će to tek postati, a žele da svojim prisustvom ojačaju duh naše zajednice u pustinji i osete čari predstojećih novogodišnjih praznika. Marijani u tome svesrdno pomaže Ksenija Preković, osnivač “Dubai školice”, jedine naše obrazovne ustanove u pustinji koja neguje maternji jezik i naše pismo i koja je logistički podržala premijeru.

  

  

- Tekst predstave “Stiže Nova godina” nastajao je postepeno – kaže Marijana Glušac za Naš Biro. - Kako su se rađale ideje i motivi, ja sam ih zapisivala, pronalazivši inspiraciju u svakodnevnom životu i posmatrajući sukobe nadolazećih generacija i stare garde. Sukobe se odlazeća i dolazeća godina, a na sve to se umeša i lažni Deda Mraz koji bi da uzme poklone a ne da ih donese. Naravno, sve je koncipirano na humoru koji je prilagođen tako da bude blizak deci, ali i zanimljiv odraslima koji dovedu svoje mališane na predstavu.

Koliko gumaca ćemo imati prilike da vidimo u predstavi?

- Igra pet glumaca “Teatra Dionis”, tačnije glumica, jer sam izabrala ženski ansambl. Marija Gregorić je Sneška, Ljubica Milić je Jelka, Ivana Džekson tumači lik odlazeće godine, a Maja Savić dolazeće. Sebi sam dodelila ulogu lažnog Deda Mraza, odnosno Babe Mrazić.

Da li je tekst predstave geografski smešten u UAE ili ne?

- Tekst nije geografski lociran, može se dešavati bilo gde, na bilo kom prostoru, ali vremenski pripada ovom dobu jer se bavi temama koje nam se svakodnevno nameću na globalnom nivou; bezvrednosti koje prihvatamo kao vrednost, prestiž i borba za prvo mesto... Na kraju sve to nije važno, važno je da jedni druge volimo i poštujemo i da svaki konflikt rešimo mirnim putem.

Redakcija Našeg Biroa poziva sve pripadnike ex-yu zajednice u pustinji da u petak, 13. decembra dođu u Al Bahar Events, #401, Palace Towers, Dubai Silicon Oasis. Ulaz je besplatan, uz obaveznu rezervaciju na Whatsapp broj 050 4369 654. Vidimo se u petak u podne na predstavi!

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Šta nas očekuje u Dubaiju 2020. godine?

Vanja iz Beograda zablistala na teniskom turniru u Emiratima

Stiže prva niskobudžetna avio-kompanija iz Abu Dabija


;