BIRO PRIČE

Aerodrom Abu Dabi slavi 40. rođendan

Originalni terminal dizajnirao je pokojni francuski arhitekta Paul Andreu

Međunarodni aerodrom Abu Dabi proslavio je u nedelju 40. rođendan. Izgradnja je počela 1979. godine, a aerodrom je otvoren 2. januara 1982. godine.

Za dizajn je bio zadužen Paul Andreu, francuski arhitekta koji je takođe zaslužan za izgled aerodroma Šarl de Gol u Parizu.

Terminal 1 prvobitno je imao glavni kružni satelitski terminal, a u središnjem delu je kružna glavna čekaonica koja podseća na palmu.

Tokom kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih, terminal je proširen kako bi se zadovoljile potrebe sve većeg broja putnika koji su sletali u Abu Dabi. 

"Etihad" je postao nacionalni prevoznik i domaća avio-kompanija 2003. godine, što je bio katalizator brzog rasta i utrlo put za otvaranje Terminala 2 u septembru 2005. godine, druge piste 2008. i Terminala 3 u januaru 2009. godine.

- Abu Dabi International ima ponosnu istoriju pružanja infrastrukture svetske klase i vrhunske usluge, dok služi kao katalizator rasta za 40 od 50 godina uspeha naše ponosne nacije - rekao je Šaref Al Hašmi, izvršni direktor aerodroma u Abu Dabiju .

- Nastavićemo da istražujemo nove tehnologije, proizvode i načine poslovanja koji će podstaći poboljšanu održivost i stvoriti vodeća aerodromska iskustva. Koliko god da smo ponosni na naša prošla dostignuća, podjednako smo uzbuđeni i zbog naše svetle budućnosti.

- Međunarodni aerodrom Abu Dabi povezuje svet sa prestonicom Ujedinjenih Arapskih Emirata već 40 godina i stavlja Abu Dabi na poziciju vodeće destinacije za turizam, trgovinu i trgovinu - rekao je šeik Muhamed bin Hamad bin Tahnun, predsednik aerodroma u Abu Dabiju.

- Otac nacije šeik Zajed imao je viziju izgradnje aerodroma, a zahvaljujući njegovoj viziji Abu Dabi Airports je izgradio nasleđe bazirano na saradnju, inovacijama i usugama. To nasleđe će nastaviti da raste i u narednih 40 godina, jer podržava tekući društveni i ekonomski razvoj Abu Dabija i UAE.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Abu Dabi ažurira uslove za ulazak u emirat

Dubai drugi na globalnoj listi najpoželjnijih destinacija

Državni praznici u 2022: Zaposlene čeka 16 slobodnih dana


;