BIRO PRIČE

Dubai drugi na globalnoj listi najpoželjnijih destinacija

Emirat je dobio ogromne pohvale zbog otvorenosti za turiste u toku leta 2020. godine, uprkos aktuelnoj pandmiji korona virusa

Dubai se nalazi na prvom mestu, kada je u pitanju regionalna lista, a na drugom kada je reč o globalnoj listi top 100 gradskih destinacija. Ovaj emirat je na osmom mestu kada je reč o ekonomiji i biznisu, kao i po turističkoj atraktivnosti i privlačnosti. 

U odnosu na prošlu godinu, Dubai je pao na za dva mesta na listi, kada je reč o dostupnosti za turiste, pa se ovog puta nalazi iza Dablina, Pariza i Madrida koji se nalaze na prvom, drugom i trećem mestu. 

Emirat je dobio ogromne pohvale zbog otvorenosti za turiste u toku leta 2020. godine, uprkos aktuelnoj pandmiji korona virusa, u Indeksu 100 najboljih gradskih destinacija za 2021. godinu, koji je sastavila britanska kompanija za ispitivanje tržišta "Euromonitor International". 

Samo se Pariz našao iznad Dubaju, a Amsterdam, Madrid i Rim se nalaze među ostalih pet na listi. 

- Grad Dubai je otvoren za međunarodne turiste od jula 2020. godine i napori vlade da aktivira i podrži sektor putovanja i turizma bili su ključni - navedeno je u izveštaju. 

- Dubai je jedini grad iz zemlje u usponu koji se nalazi među prvih 10 na listi. Nalazi se na najvišem mestu kada je u pitanju zdravlje i bezbednost, među prvih 10 gradova - dodaje se. 

Pohvale za mere zdravstvene bezbednosti i stopu imunizovanih građana

Osim toga, ovaj grad je dobio pohvale i za mere zdravstvene bezbednosti. 

- Proces vakcinacije je lak, stopa vakcinacije je visoka, a na svim javnim mestima i turističkim lokalitetima se primenjuju mere stroge bezbednosti - opisano je u izveštaju. 

Kako se kaže, kao rezultat toga, Dubai je zavredio veliko poverenje posetilaca, kako međunarodnih, tako i lokalnih. 

U izveštaju su gradovi rangirani po njihovim performansama u 2021. godini u nizu sektora, uključujući ekonomske i poslovne performanse, tiristički učinač, politiku turizma i atraktivnost, turističku infrastrukturu, zdravlje i bezbednost. 

Još tri grada u UAE imala su dobre rezultate kada je reč o delu gde se pominje zdravlje i bezbednost, a Šardža, DUbai i Abu Dabi su pomenuti i u svim ostalim. 

Šardža je bila na drugom mestu, odmah iza Singapura, dok je Doha zauzela treće mesto, ispred Dubaija i Abu Dabija. 

- Istaknuti gradovi iz regiona su značajno poboljšali svoje zdravstvene i bezbednosne performanse - navedeno je u izveštaju, koji je UAE istakao i zbog visoke stope imunizovanih građana. 

Abu Dabi je takođe primenio stroge mere granične kontrole sa susednim gradovima. 

- Domaći posetioci Abu Dabija u obavezi su da pokažu dokaz o vakcinaciji ili negativne rezultate PCR testa kako bi ušli u ovaj emirat, a ova ograničenja ukinuta su tek u septembru ove godine - navedeno je. 

EXPO i zvezde sporta podižu poziciju UAE

Sva tri grada UAE pokazala su značajno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je Šardža skočila za 15, Dubai za 19, a Abu Dabi je svoj plasman povećao za 20 mesta. 

Dubai je bio i država sa najboljim učinkom u regionu Bliskog istoka i Afrike. 

Abu Dabi je zauzeo drugo mesto, a Šardža čestvrto, Doha se nalazi na trećem i Tel Aviv na petom mestu. 

- Dubai je uspešno pokrenuo dugo očekivani EXPO, otvarajući vrata kako međunarodnim tako i domaćim posetiocima podstičući investicije u Dubaiju i širem regionu - navedeno je u izveštaju. 

- Abu Dabi ostaje prvi izbor za mnoge globalne događaje, posebno sportske. Njegovi stadioni bili su domaćini Premijer lige, kao i Svetskog kupa u kriketu 2021. Abu Dabi je uspostavio snažnu reputaciju kao najbolje rangirana destinacija za zdravlje i bezbednost. Grad će takođe biti domaći FIFA Svetskog klupskog prvenstva 2021, koje počinje 2022. godine, a koje je ranije trebalo da se održi u Japanu - kaže se u izveštaju. 

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

"Dubai EXPO 2020" do sada posetilo skoro 5 miliona ljudi

Promena radne sedmice u UAE: Vikend će trajati 2,5 dana

Kadilak u floti Dubai policije: I bezbednost i luksuz

;