BIRO PRIČE

Promena radne sedmice u UAE: Vikend će trajati 2,5 dana

Poslodavci u privatnom sektoru mogu da biraju da li će uvesti novi vikend i kraću radnu nedelju, kaže ministar rada

Posle seta zakona koji će doživeti transformaciju od 2. januara 2022. godine, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima početkom Nove 2022. dolazi do još jedne velike promene - radna sedmica zaposlenih u javnom sektoru trajaće četiri i po dana, tačnije od ponedeljka do petka u ranim popodnevnim satima.

Odeljenja Savezne vlade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima promeniće radnu nedelju od 1. januara 2022. godine, a očekuje se da će veći deo zemlje slediti njihov primer.

Prema najavama, zaposleni u javnom sektoru imaće radnu nedelju koja će trajati četiri i po dana. Zaposleni će raditi od ponedeljka do četvrtka, petkom će raditi skraćeno, a subota i nedelja biće novi vikend.

Vlasti Dubaija i Abu Dabija najavile su da će njihovi zaposleni poštovati ove smernice.

U skladu sa zaposlenima u javnom sektoru biće organizovana i školska nastava. Sve škole bi trebalo da pređu na istu radnu nedelju prvog dana semestra.

Ovakva odluka će bolje uskladiti UAE sa globalnim tržištima, odražavajući strateški status zemlje na globalnoj ekonomskoj mapi, saopštila je Kancelarija za medije Vlade UAE.

Novi dugi vikend će "podići produktivnost i poboljšati ravnotežu između posla i privatnog života".

Za sada nisu data nikakva konkretna uputstva u vezi sa privatnim sektorom, ali kompanijama nije potrebna vladina dozvola da odrede svoju radnu nedelju.

U razgovoru za The National, ministar ljudskih resursa Abdulrahman Al Avar objašnjava da poslodavcima u privatnom sektoru neće biti rečeno da se pridržavaju nove radne nedelje.

- Kompanije iz privatnog sektora su pametne i posluju na veoma konkurentnom tržištu. Doneće odluku na osnovu onoga što smatraju da će poboljšati njihovu poziciju - kaže Al Avar.

Ova odluka će omogućiti da ekonomija UAE bude kompatibilnija. To će eliminisati jaz za vikend – a to je bio mnogo duži jaz u prošlosti – i omogućiće više poslovanja i razmenu trgovine sa svetskom ekonomijom. 

Državni praznici koji su nedavno postavljeni za 2022. neće se promeniti, rekli su zvaničnici. Zapravo, zaposleni će dobiti dodatni dan odmora 2. januara 2022. godine, koji "pada" u nedelju.

- Očekuje se da će ovaj potez povećati ne samo mogućnosti za trgovinu, već i doprineti fleksibilnom, bezbednom i prijatnom načinu života koji Emirati nude svojim građanima i stanovnicima - navedeno je u saopštenju Vlade UAE.

Na kompanijama ostaje da odluče da li žele da zaposlenima omoguće kraću radnu nedelju.

Nabil Aljusuf, glavni izvršni direktor Međunarodne savetodavne grupe sa sedištem u Dubaiju, kaže da će ta odluka vremenom koristiti poslovnoj zajednici.

- Ovo će povećati broj dana u kojima poslujemo sa ostatkom sveta, što će podstaći trgovinu - ocenjuje Aljusuf.

Novi sistem radnih i slobodnih dana znači da će radnici lokalne uprave raditi od 7.30 do 15.30 - 90 minuta duže nego sada - od ponedeljka do četvrtka i od 7.30 do podneva u petak. Postoji mogućnost fleksibilnog rada i rada od kuće petkom, najavili su zvaničnici.

Propovedi i molitve petkom će se tokom cele godine održavati u 13.15 časova.

Radna nedelja u UAE poslednji put je promenjena 2006. godine, kada je vikend pomeren sa četvrtka na petak na sadašnji obrazac petak-subota. Taj potez je Emirate uskladio sa globalnim tržištima u vreme kada je ekonomija brzo rasla.

Privatni sektor, kao i javne i privatne škole, promenili su svoj obrazac rada u septembru 2006. godine.

U periodu od 1971. do 1999. godine, zemlja je imala zvaničnu šestodnevnu radnu nedelju, sa samo petkom kao slobodnim danom po nalogu Vlade. Četvrtak je dodat da bi se stvorio dvodnevni vikend 1999. godine.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Otvoren konkurs za medicinske sestre za "Aster" nagradu

Pravne reforme u UAE: Šta kaže zakon o vanbračnoj deci

Novi Zakon o radu od februara 2022. u UAE: Ovo su izmene


;