BIRO PRIČE

Abu Dabi na pragu velike promene

Projekat koji će promeniti sadašnji izgled prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata

Do sredine 2019. godine kompletna javna rasveta u Abu Dabiju biće opremljena LED svetiljkama neutralne bele boje umesto postojećeg, klasičnog žutog svetla.

Opština Abu Dabi najavila je ambiciozne planove – zamenu čak 42.632 rasvetnih tela koja imaju nisku efikasnost. Umesto njih biće postavljeni LED sistemi koji su čak 90 odsto efikasniji i čije održavanje košta 90 odsto manje od postojećih žutih. Projekat će biti sproveden u pet faza, od kojih će svaka, kako se očekuje, trajati po tri meseca. Ali, ušteda će biti višestruka – prosečan vek trajanja klasične sijalice za uličnu rasvetu je dve do tri godine, a LED će, očekuju, trajati više od 12 godina.

Pored uštede energije, korišćenjem LED rasvete biće poboljšano osvetljenje na putevima i smanjena emisija štetnih gasova za čak 80 odsto.

Jedna od inicijativa koju razmatraju čelnici Opštine je javno-privatno partnerstvo. Projektovanjem, ugradnjom i održavanjem nove LED rasvete baviće se privatna firma, a ugovor koji će biti ponuđen važiće 10 godina. Po isteku tog perioda svi poslovi biće vraćeni lokalnim vlastima. Sve vreme Opština će obavljati kontrolu sistema.

Modernizacija uključuje dodavanje smart sistema upravljanja, izveštaje o potrošnji, identifikaciju propusta, kao i smanjenje jačine rasvete u određenim vremenskim periodima, što će dovesti do dodatne uštede.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Vozite se javnim prevozom, osvojite ajfon 8 i 50.000 AED!

Imate neostvaren san? U Emiratima će biti ispunjen! (VIDEO)

Premijera: Četiri SVETSKE SENZACIJE u Abu Dabiju (FOTO+VIDEO)


;