SPORT

U Tirani vandredno stanje zbog "orlova"

Albanci angažovali 2.000 policajaca.

Portparol albanske policije Genti Mulaji rekao je da će više od 2.000 policijaca obezbeđivati kvalifikacionu fudbalsku utakmicu za Euro 2016. između Albanije i Srbije. 

Angažovana i garda

Među bezbednosnom snagama biće i pripadnici garde, zaduženi za zaštitu visokih funkcionera, s obzirom na to da se očekuje dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Srpski premijer bi prema ranijim najavama trebalo u društvu albanskog kolege Edija Rame da gleda meč, ali je juče izjavio da još nije doneo odluku da li će doputovati u Elbasan, pošto je Rama u međuvremenu u goste pozvao kosovskog vicepremijera Hašima Tačija i druge ličnosti.

Albanci očekuju premijera Vučića

Kako je Mulaji naveo, u obezbeđenju će biti angažovana i tri helikoptera, koji će voditi računa da se iznad stadiona u Elbasanu ne pojavi "dron" kao što je to bio slučaj u Beogradu.

- U saradnji sa Savezom preduzeli smo sve mere kako bi utakmica prošla bez ikakvih problema i u normalnim okolnostima. Za bezbednost će biti zadužena i garda koja podrazumeva čuvanje važnih ličnosti pošto prema dosadašnjim informacijama očekujemo i premijera Srbije, a tu su i naš premijer, kao i ministri vlade, te predsednik Skupštine Albanije - rekao je portparol albanske policije.

 On je dodao da je policija više puta obišla stadion "Elbasan" u Tirani, ali da neće imati posla samo na njemu, nego i u celom gradu, gde će se na nekoliko mesta organizovano gledati tv prenos.

Helikopteri protiv dronova

- Nije problem samo unutrašnjost stadiona, biće puno ljudi i van stadiona jer su kapaciteti mali. Naše mere podrazumevaju trenutak od dolaska gostujućeg tima na aerodrom Rinas dan pre, preko transporta do hotela, do transporta na dan utakmice. Tri helikoptera nadletaće stadion i grad, a oni će se pobrinuti da ne poleti ništa iznad stadiona kao što su dronovi ili druge vrste letelica koje bi remetile tok utakmice ili bezbednost. Mi smo odlučni da stvorimo bezbednu atmosferu za gostujući tim kao i za reprezentaciju Albanije jer se ovde dovodi u pitanje dostojanstvo i imidž naše zemlje - izjavio je Mulaji.

Ništa bez lične karte

On je dodao da su Albanci već testirali ovaj sistem bezbednosti na prethodnoj utakmici protiv Portugalije.

- Broj pripadnika policije koji je planiran varira od 1.400 do 2000, a tu su pored njih i privatno obezbeđenje, plus 400 redara koji rade za FSA. Neće biti moguće da se unesu nikakvi tupi predmeti kao što su upaljači, ključevi i drugi metalni i plastični predmeti. Navijači koji žele da uđu u stadion, pored karte koju će pokazati, moraju imati i ličnu kartu. Sve karte poseduju ime i ukoliko se ime vlaska karte ne poklapa sa njegovim podacima iz lične karte, ulaznica će biti nevažeća i takvoj osobi će biti zabranjen ulazak na stadion - zaključio je on.- zaključio je Mulaj.

Utakmica između Albanije i Srbije igra se 8. oktobra od 20.45 sati na stadionu "Elbasan arena" u Tirani.

BIRO/A. Anđelić


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku. NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Objavljene cene goriva za oktobar

Osuđen na doživotnu robiju zbog 4,7 grama marihuane

Zlatni dečko Partizana srušio Augzburg (VIDEO)

;