SPORT

Košarkašima protiv Čeha pomaže i Nole

Reprezentacija Srbije u sredu (18.30) u Lilu igra četvrtfinale Evrobasketa protiv Češke.

Na putu ka cilju, odnosno plasmanu u finale i overavanju vize za Olimpijadu u Riju, izabranicima selektora Saše Đorđevića naći će se najprijatnije iznenađenje šampionata selekcija Češke. 

"Orlovi" su u dosadašnjem delu turnira bili više nego uverljivi. Šest utakmica, šest pobeda, i to u proseku sa po 15 razlike, što automatski nameće srpskim košarkašima breme favorita. Ipak, ono što je najvažnije u celoj priči je da niko u taboru Srbije ne potcenjuje narednog rivala.

Teo poziva na oprez

- Kako neko ko je gledao kako Česi igraju protiv Hrvata (80:59), može da pomisli da su oni lak protivnik bilo kome? Dokazali su šta mogu. Ostavljaju mnogo energije na parketu, odlični su u odbrani, igraju otvoreno, i mi znamo da nam neće biti lako – kaže kapiten "orlova" Miloš Teodosić.

Ono što hrabri u igri srpskog tima je da na svakoj utakmici iskoči neki novi igrač koji reši pitanje pobednika. Protiv Španije i Nemačke briljirao je Bjelica, Islanđane je "izrešetao" Bogdanović, Turke i Italijane "demolirao" je Teo, a protiv Finaca je u prvom planu bio Raduljica.

Ipak, i Česi imaju svoje adute. Glavni "šrafovi" u njihovoj igri su nekadašnji košarkaši Partizana i Crvene zvezde Jan Veseli i Blejk Šilb, a tu je i najbolji asistent turnira, zvezda Barselone Tomaš Satoranski.

Česi žive svoj san

- Živimo san, u četvrtfinalu smo. To je istorijski uspeh za moju domovinu, ali to nije kraj puta za nas. Kada se ovakve prilike ukažu, moraš da se boriš da ostvariš nešto veliko. Mi smo ekipa koja se ne plaši talentovanih sastava - poručio je plej Satoranski.

Nešto umereniji optimista je bivši ljubimac navijača crno-belih, a sada udarna igla Fenerbahčea Jan Veseli.

- Nismo očekivali da možemo do četvrtfinala, ali smo dokazali da imamo kvalitet da se nosimo sa svima. Ovo je neverovatan uspeh. Ipak, Srbija je favorit ne samo u ovoj utakmici, nego i za zlato - izjavio je Veseli.

Navijači Srbije će u Lilu biti pojačani Novakom Đokovićem koji je stigao na severozapad Francuske neposredno posle trijumfa na US openu. Interesantno je da je u češkim medijima mnogo više prostora posvećeno najboljem teniseru sveta nego njihovoj košarkaškoj reprezentaciji, a nadajmo se da će tako ostati i posle srede.

BIRO/A. Anđelić


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Eid – dani ljubavi, radosti i darivanja

"Brineš - pozovi": Pomoć najmilijima gde god da ste

10 stvari koje naučiš po preseljenju u inostranstvo

;