BIRO PRIČE

Eid – dani ljubavi, radosti i darivanja (FOTO)

Kurban-bajram, Hadži-bajram ili Eid al-Adha je najveći islamski praznik prinošenja žrtve.

Dolazi dva meseca i deset dana posle Ramazana, i traje četiri dana.

Za vreme Kurban-bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima - trećinu sirotinji, trećinu prijateljima i komšijama i trećinu porodici. Ako neko ima veliku porodicu može sve zadržati za sebe, ali može i da podeli sve kurbansko meso. Zadržavanje svega za sebe nije u duhu islama, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji imaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava.

Zabeleženo je da je prorok Muhamed prvi deo mesa koji bi odsekao, kao znak pažnje i dobre volje, uvek poklanjao komšijama - jevrejinu i hrišćaninu. Cilj ovog gesta koji simbolizuje Eid je i zbližavanje ljudi i negovanje dobrosusedskih odnosa.

   

Običaji

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Pre polaska u džamiju obavezno je da se okupaju, obuku najlepšu odeću i pojedu neparan broj urmi.

Običaji nalažu da se bajram-namaz klanja 45 minuta po izlasku sunca i traje do podneva. Posebnost zajedničkog obavljanja bajram-namaza leži u činjenici da islam veliku pažnju posvećuje džematu (zajednici); zato se i na bajramsko jutro u prepunim džamijama muslimani osete ujedinjenim, čine jedno telo, zajednički deleći radost ovog praznika.

U džamiju se ide jednim putem, a da se vraća drugim, kako bi se prikupilo što više dobrih dela, jer se svaki korak napravljen do džamije broji kao dobro delo.

 

Sledi čestitanje, a zatim muškarci odlaze na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gde su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Prvog dana Eida roditelji darivaju svoju decu, a deca rodbine i deca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobijaju novčane poklone – bajramluke. Običaj je da kuća i dvorište budu posebno očišćeni za ovaj praznik, a da se vernici svečano obuku.

Prvi dan muškarci idu u posetu, obilaze rođake i prijatelje. Žene priremaju ručak i dočekuju goste, a od drugog do poslednjeg dana Bajrama odlaze da obiđu rodbinu, prijatelje i posećuju groblja – mezarje. Međutim, u nekim zemljama islamskog sveta i žene prvog dana odlaze u džamiju, a potom se vraćaju kući da pripreme bogatu trpezu i sačekaju muževe na porodičnom ručku. Na trpezi su obavezne baklave i drugi tradicionalni slatkiši.

  

  

Slobodni dani

Prvi dan Eid al-Adha ove godine biće 24. septembra, potvrđeno je u Saudijskoj Arabiji. Dan ranije biće obeležen Arafat day.

Za vreme Eida radnici u javnom i privatnom sektoru u skoro svim zemljama arapskog sveta imaju slobodne dane. Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštile su da će slobodni dani za zaposlene u javnom sektoru biti od 23. do 26. septembra, a prvi radni dan posle Eida biće nedelja, 27. septembar, piše 7days.ae. Za zaposlene u privatnom sektoru slobodni plaćeni dani su od 23. do 25. septembra.

Bajram se čestita rečima „Šerif mubarek olsun“, što znači „Neka ti je blagosloven praznik“.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Septembarski provod: Koncerti, zabave i sportska takmičenja

"Brineš - pozovi": Pomoć najmilijima gde god da ste

10 stvari koje naučiš po preseljenju u inostranstvo

;