INFO BIRO

Vozom od Dubaija do Abu Dabija za 50 minuta

Novi projekat će omogućiti putnicima da putuju od Abu Dabija do Dubaija za 50 minuta i do Fudžaire za 100 minuta

Železnički projekat Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) će se proširiti na usluge putničkih vozova koji saobraćaju širom zemlje, najavili su lideri UAE.

Mreža Etihad Raila će do 2030. biti daleko šira nego danas i prevoziće milione putnika između velikih gradova u Emiratima.

Projekat vredan 200 milijardi AED omogućiće putnicima da putuju od Abu Dabija do Dubaija za 50 minuta, a od Abu Dabija do Fudžaire za 100 minuta, navedeno je u saopštenju.

- Etihad Rail je najveći projekat za konsolidaciju snage UAE u narednih 50 godina. On će povezati 11 ključnih gradova i regiona širom UAE - najavio je šeik Muhamed bin Rašid, potpredsednik i vladar Dubaija.

Prema njegovim rečima, projekat je u skladu sa ekološkom politikom UAE i smanjiće emisiju ugljenika za 70 do 80 odsto.

Na brifingu održanom na manifestaciji EXPO 2020 Dubai, šeik Muhamed bin Rašid i šeik Muhamed bin Zajed, prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga, razmotrili su napredak u širenju železničke mreže i njen uticaj na lokalnu ekonomiju. 

- Nacionalni program železnica odražava pravo značenje integracije u naš nacionalni ekonomski sistem, jer vidimo najveće partnerstvo između vladinih subjekata na saveznom i lokalnom nivou - izjavio je šeik Bin Zajed.

- To bi trebalo da podrži nacionalnu viziju povezivanja ključnih industrijskih i proizvodnih centara zemlje, otvaranja novih trgovinskih puteva i olakšavanja kretanja stanovništva, stvarajući najrazvijenije radno i životno okruženje u regionu.

Prva faza Etihad Raila, završena 2016. godine, u velikoj meri se koristi za prevoz industrijskih proizvoda kao što je sumpor između ključnih luka, skidajući hiljade teških vozila sa puteva.

Novi putnički servisi će raditi brže na oko 200 kilometara na sat. Stanice će se protezati od Sile blizu granice sa Saudijskom Arabijom do Fudžaire na istočnoj obali.

- Danas sam sa svojim bratom Muhamedom bin Zajedom bio svedok napretka Etihad Raila - objavio je vladar Dubaija na Tviteru.

Očekuje se da će 50 milijardi AED potrošenih na projekat doprineti privredi sa oko 200 milijardi AED.

- Etihad Rail projekat predstavlja duh UAE, jer povezuje gradove i luke Emirata ekonomskom arterijom - istakao je šeik Muhamed.

- To je projekat sa kojim smo ponosni što ulazimo u novih 50 godina u UAE. Ono što će uslediti je lepše i veće.

Etihad Rail je 21. novembra saopštio da je završio radove iskopavanja na devet tunela dužine od skoro 7 km, koji su uključivali miniranje delova planinskog lanca Hajar na istočnoj obali.

Kada bude završena, mreža će imati oko 1.200 km i povezivaće UAE sa Saudijskom Arabijom. 

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Šeik Hamdan inspirisao tinejdžere da biciklom osvoje emirate

Šetnja nebu pod oblake: Ovo je nova atrakcija u Dubaiju

Upoznaje EXPO DEKU koji je posetio 16 svetskih sajmova