INFO BIRO

Vakcinisani građani 5 ex-yu država u Abu Dabi bez karantina

Emirat Abu Dabi proširio je svoju zelenu listu za ulazak vakcinisanih državljana stranih zemalja

Za razliku od država bivše Jugoslavije, u koje stranci i članovi ex-yu dijaspore mogu da uđu bez obaveznog boravka u karantinu, samo sa negativnim PCR testom ili potvrdom o vakcinaciji, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) važe nešto drugačija pravila. Zdravstvene vlasti su, u nameri da što pre okončaju epidemiju korona virusa, donele propise po kojima nije dovoljno pokazati samo sertifikat o punoj vakcinaciji, već je neophodno uraditi i PCR test - u nekim slučajevima i više puta. Takođe, i karantin je bio jedna od mera koja je morala da bude poštovana. 

U septembru, emirat Abu Dabi ukinuo je obavezni boravak u karantinu za vakcinisane putnike sa svih međunarodnih destinacija. Ostao je, međutim, uslov da svi putnici moraju da pokažu negativan PCR test urađen u roku od 48 sati pre polaska. Takođe, vakcinisani putnici koji dolaze iz zemalja sa zelene liste moraju da urade PCR test po dolasku, a drugi test šestog dana ukoliko ostaju u ovom emiratu. 

Nevakcinisani stranci koji stižu u Abu Dabi sa zemalja koje se nalaze na zelenoj listi moraju da urade PCR test po dolasku, kao i šestog i devetog dana boravka u Abu Dabiju.

S druge strane, vakcinisani putnici koji stižu sa odredišta koja nisu na zelenoj listi moraju po dolasku da urade PCR test, a ista procedura ih čeka četvrtog i osmog dana boravka u Abu Dabiju.

Konačno, nevakcinisani putnici koji stižu iz zemalja koje se ne nalaze na zelenoj listi Abu Dabija moraju po dolasku da urade PCR test i provedu u karantinu 10 dana, a devetog dana u obavezi su da urade još jedan PCR test.

Abu Dabi danas je ažurirao takozvanu zelenu listu. Na njoj se, pored Albanije, Jermenije, Australije, Austrije, Azerbejdžana, Bahreina, Belorusije, Belgije, Butana, Bolivije i drugih, nalaze i ex-yu države Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Srbija.

Da podsetimo, Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su sporazum o međusobnom priznavanju vakcina, te tako sve vakcine koje su dostupne u Srbiji vlasti UAE priznaju kao validne, i obratno - državljani UAE mogu da uđu u Srbiju sa potvrdom o vakcinaciji koja je obavljena u njihovoj domovini.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče

Besplatna psihološka podrška dostupna za građane Abu Dabija

Pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata ponovo najjači na svetu

Vodič: Kako da obezbedite zeleni sertifikat za Abu Dabi