INFO BIRO

U slavu predaka: Priča koja će vam ugrejati dušu (VIDEO)

Kuća Muhameda Čantrića iz Prijepolja – muzej starina koje datiraju s početka prošlog veka

Penzionisani radnik Auto kuće i ZOI Sarajeva Muhamed Čantrić sakuplja sve što ga seća na roditelje i neka davna vremena.

U njegovom privatnom muzeju u Prijepolju nalaze se stari ćupovi, posuđe, mlinovi za kafu, staro oruđe i oružje i drugi eksponati. Sakupljanje starina za njega je preokupacija u penzionerskim danima. Mnogi eksponati su deo porodične tradicije, a kako bi obogatio svoju kolekciju, Muhamed obilazi radnje i pijace gde nabavlja i druge starine.

- Najveći deo eksponata nasledio sam od roditelja – kaže Muhamed. – Tu je babov kantar koji meri preko sto kila, pa točak sa prvog vozila koje je uvezeno u Prijepolje...

Ovaj hobi Muhamed je započeo u znak sećanja na oca Aliju koji je bio među prvim šnajderima u prijepoljskoj čaršiji.

- Babova radnja bila je u centru grada, prekoputa gradske kafane. Ovde postoji njegovo ogledalo koje sam doneo iz radnje, kao i mašina i stolice koje su stare blizu sto godina.

Muhamedov otac bio je aktivan i u tadašnjem Udruženju meraklija.

- U čuvenoj kafani Jevđa Raketića, gde se okupljala tadašnja prijepoljska kafanska klijentela, postojala su pravila kojih su se svi pridržavali. Kada gost uđe u kafanu, pre nego što naruči piće, morao je da ubaci izvesnu količinu novca u kafansku kasu za takozvanu članarinu. Ta kasa je otvarana pred praznike kao što su Božić, Uskrs i Bajram. Od tih para su oblačili siromašnu srpsku i muslimansku decu. Moj babo i čika Bora Marić koji je takođe bio šnajder, besplatno su za tu decu šili odela – priča Čantrić.

Jedan eksponat izdvaja kao posebno važan – siniju demirliju:

- Kad sam imao desetak godina, u lokalnom listu “Polimlje” o njoj je pisao prijepoljski novinar Ljubivoje Aleksić kao o jednoj od dve takve koje postoje u Prijepolju. Jedna je pripadala mojoj majci.

U sakupljanju starina Muhamedu pomažu i unuci na koje je uspeo da prenese ljubav prema ovom hobiju.

BIRO/Forum Info


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Život kao pesma: Do posla u UAE za manje od 24 sata! (VIDEO)

Top SEDAM najlepših muzeja u Abu Dabiju (FOTO+VIDEO)

Veće kazne za saobraćajne prekršaje u Dubaiju (INFOGRAFIKA)