BIRO PRIČE

Top SEDAM najlepših muzeja u Abu Dabiju (FOTO+VIDEO)

Glavni grad UAE nije samo epicentar biznisa u Zalivu – on je u isto vreme jezgro bogate kulturne baštine ovog dela Azije

Prestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata svetska je metropola. Neboderi, bulevari sa sedam traka, šoping centri, luksuzni hoteli i dugačke plaže nisu jedino što ovaj grad čine tako privlačnim. Abu Dabi poslednjih decenija intenzivno radi na razvoju kulturoloških aspekata, koje može prezentovati uz sve svoje bogatstvo.

Ako se nalazite u Abu Dabiju ili u blizini, ne propustite priliku da posetite neke od brojnih muzeja koji se ovde nalaze. Biće to odličan način da se upoznate sa kulturom i istorijom ovdašnjeg stanovništva.

1.Bela tvrđava – simbol razvoja prestonice Emirata

Qasr Al-Hosn ili Bela tvrđava, najstarija je i najprepoznatljivija građevina u Abu Dabiju. Simbolizuje put istorijskog razvoja i političke istorije svojih vladara u razdoblju između 1795. i 1966. godine, kada je Abu Dabi doživeo ekonomski procvat počevši sa eksploatacijom nafte.

Prvobitno je konstruisana kao zvanična rezidencija vladara Abu Dabija. Predstavljala je utvrđenje oko Tornja koji je izgrađen 1761. kako bi zaštitio novootkrivena izvorišta vode na ostrvu. Šeik Šakbut bin Diab koji je vladao od 1793. do 1816. integrisao je stari toranj sa pravougaonim zidinama i stvorio velelepnu palatu. Od tog trenutka, utvrđenje je postalo zvanično sedište vladajuće porodice Al-Nahijan.

U muzeju se nalaze tradicionalni predmeti i istorijske fotografije, a u jednom delu muzeja prikazan je život pustinjskih životinja.

Ovaj muzej, koji se nalazi u srcu Abu Dabija, svakodnevno poseti na hiljade turista različitih nacionalnosti. Ulaz je slobodan, možete ga obići svakog dana od 7:30 do 18:30 sati.

Posetite Fejsbuk stranicu klikom OVDE

Zvanični sajt muzeja pogledajte OVDE

  

2. Ostrvska kuća bisera

Al Meraikhi house je muzej koji se nalazi na ostrvu Dalma nedaleko od Abu Dabija. Ostrvo je dom za neke od najbolje očuvanih građevina s početka XX veka.

Ovaj muzej nekada je bio kuća vodećeg trgovca biserima u Zalivu - u njoj je živeo Mohamed bin Jasmin Al-Meraiki (1870-1935). U njegovo vreme, kuća na Dalmi imala je ključnu ulogu kao centar za prijem trgovaca biserima; u njoj su održavali sastanke i dnevne diskusije. Strani trgovci koji su dolazili da prodaju robu po okolnim zemljama takođe su dolazili u „kuću bisera“.

Svako ko danas dođe u Al Meraikhi house može da se upozna sa nekadašnjim načinom života na ostrvu, uslovima plovidbe i trgovine, ali i da vidi neverovatne keramičke predmete koji datiraju iz ranog islamskog doba.

Do ostrva se dolazi trajektom, za šta je potrebno odvojiti sat i po vremena, ili kraćim letom.

Muzej je otvoren od subote do četvrtka, a radno vreme je od osam do 16 časova.

Pogledajte sajt ostrva Dalma OVDE

  

3. Zavirite u šeikovu kolekciju automobila

Emirates National Auto Museum osnovan je 2004. godine i nalazi se 45 kilometara južno od Abu Dabija. Nacionalni muzej automobila u svom vlasništvu ima više od dve stotine automobila, koji su deo privatne kolekcije šeika Hamada bin Hamdana Al-Nahijana. Neka od vozila su jedinstvena, jer su prilagođena samo za potrebe šeika. U muzeju se nalazi i kolekcija terenskih vozila i klasičnih američkih automobila, kao i čuvena kolekcija mercedes automobila u bojama duge. Muzej se ponosi i najvećim kamionom na svetu.

Ovo zdanje otvoreno je od 10 do 18 časova. Ulaz je slobodan za decu mlađu od deset godina, dok odrasle osobe plaćaju 50 AED.

Više se možete informisati putem njihovog zvaničnog sajta klikom OVDE ili putem Fejsbuk stranice klikom OVDE

  

4. Selo u pustinjskoj oazi – magično putovanje kroz prošlost

Heritage Village je neizostavna tačka za sve koji žele da se upoznaju sa istorijom Abu Dabija. Ovaj muzej na otvorenom je svojevrsna imitacija sela u pustinjskoj oazi, sa replikama tradicionalnih beduinskih kuća od palmi ili kuća od planinskog kamena. Posetioci mogu da obiđu beduinske šatore ili da istražuju staro ribarsko selo.

Pored toga, postoje i zanatske radionice u kojima zanatlije pokazuju tradicionalne veštine kao što su obrada metala i keramike, dok žene otkrivaju veštine tkanja i predenja. U muzeju se nalaze suvenirnice, eksponati poput starih fotografija, posuđa i beduinskih nošnji... Takođe, posetioci se mogu upoznati sa arhaičnim sistemom za navodnjavanje koji pokreće bik.

U pozadini kompleksa nalazi se peščana plaža sa koje se pruža divan pogled na grad.

Heritage Village nudi neverovatno putovanje kroz prošlost, da bi dočarao posetiocima kako su živeli ljudi u Abu Dabiju pre nego što je nafta zauvek promenila Emirate.

Ulaz u muzej je slobodan, otvoren je od subote do četvrtka od devet do 16 časova i petkom od 15:30 do 21 čas.

Muzej je u vlasništvu Emirates Heritage Cluba; njihovu Fejsbuk stranicu pogledajte OVDE ili posetite zvanični sajt tako što ćete kliknuti OVDE

  

5. Al Ain Palace Museum – mesto gde je sve počelo

Bila je palata osnivača UAE, šeika Zajeda bin Sultana Al-Nahijana. Izgrađena je 1910. godine za porodicu Al-Nahijan, 1998. pretvorena je u muzej, a 2001. muzej je otvoren za javnost. Palata je nekada bila politički i društveni centar države.

Posetioci mogu da obiđu privatne sobe i bašte “oca nacije”, da se bolje upoznaju sa lozom čuvenog šeika i načinom života koji je vodio.

Palata je tipičan istorijski objekat UAE. Ima specifičnu ventilacionu strukturu prozora i balkona, koja je dizajnirana tako da se zgrade ohlade tokom letnjih meseci. Glavna kapija prelivena je trouglovima poznatim kao “Maghazel Al Rami”. Možete videti i karakteristična unutrašnja vrata palate koja su ukrašena stihovima iz Kurana.

U palati je podignut i šator koji je korišćen za goste. Šator simulira način života na koji je šeik Zajed bio ponosan i omogućava posetiocima da se bolje upoznaju sa beduinskom baštinom i istorijom poznatog arapskog gostoprimstva.

U unutrašnjem dvorištu palate nalazi se rover identičan sa onim koji je šeik Zajed koristio tokom poseta regionu.

Iako je palata restaurirana kako bi bila preuređena u muzej, korišćeni su isti materijali od kojih je zgrada bila građena, a nameštaj koji se nalazio unutar palate ostao je autentičan.

Ulaz u muzej je slobodan. Radno vreme je petkom od 15 do 19:30, a svim drugim danima - osim ponedeljkom kada je muzej zatvoren - možete ga posetiti od 8:30 do 19:30.

  

6. Arapska Vinča

Al Ain National Museum je jedan od najstarijih muzeja u UAE. Muzej Al Ain je osnovan 1969. godine pod pokroviteljstvom šeika Zajed bin Sultan Al Nahijana. Muzej prikazuje istoriju od kamenog doba pa do osnivanja Ujedinjenih Arapskih Emirata. U muzeju se nalaze predmeti otkriveni u mnogim arheološkim iskopinama širom regiona, a pojedini eksponati u muzeju datiraju iz šestog milenijuma pre nove ere.

Ovaj muzej prikazuje jedinstvenu istoriju i nasleđe. Podeljen je na tri glavna dela - arheologiju, etnografiju i poklone-prezentacije različitih aspekata života u UAE, uključujući zanimljive zbirke beduinskog nakita, muzičkih instrumenata, oružja i rekonstrukciju tradicionalne Medžilisa - islamske savetodavne skupštine.

Ulaznica košta tri AED po osobi, dok je za decu ispod 10 godina cena svega jedan AED.

Muzej je otvoren od osam do 19:30, dok je radno vreme petkom od 15 do 19:30 sati. Ponedeljkom je muzej zatvoren.

  

7. Najmlađi muzej – velika atrakcija

Al Ain Classical Car Museum otvoren je na 38. nacionalnim danima UAE 2009. godine. U novembru 2013. godine, muzej je preseljen na novu lokaciju, u Ain Al Fida kompleks, nadomak rodne kuće šeika Zajeda. Muzej neprekidno širi postavku, salone i radionice, a uskoro planiraju i otvaranje auto-antikvarnice, kao i prodavnice poklona.

Al Ain Classic Car Museum je na samom osnivanju bio mala kolekcija udruženih ljubitelja ovih automobila. Ubrzo, muzej je prerastao u izložbeni salon koji se prostire na više od 2.000 kvadratnih metara i - još se širi! Ova postavka klasičnih američkih automobila, sa radionicom i dodatnim sadržajima prava je atrakcija kako za turiste, tako i za meštane koji su s pravom ponosni na Al Ain Classic Car Museum.

Kolekcije automobila u muzeju se stalno rotiraju, tako da svaki put kada posetite ovaj muzej možete da vidite nešto novo.

Muzej je otvoren od subote do četvrtka od devet do 17 časova, a petkom ga možete posetiti između 16 i 20 časova.

Fejsbuk stranica muzeja nalazi se OVDE

Posetite i zvanični sajt klikom OVDE

Ljiljana Tankosić


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Super prilika: Zaposlite se u javnom sektoru u Emiratima

Život u UAE: Top 10 pitanja i odgovora o uvođenju PDV-a

Biro vodič: PET važnih saveta ako menjate firmu u Emiratima


;