BIRO PRIČE

Biro vodič: PET važnih saveta ako menjate firmu u Emiratima

Prelazak iz jedne u drugu kompaniju može da bude prilično komplikovan. Ali i ne mora - ako se pridržavate sledećih saveta

U poslednje vreme sve je više ljudi sa prostora bivše Jugoslavije koji dolaze u Ujedinjene Arapske Emirate u potrazi za poslom. Prihvatanje prve dobijene ponude nije uvek najsrećnije rešenje, pogotovo ako ste visokoobrazovani i znate da je vaš profil tražen u Zalivu.

Ipak, nije mali broj onih koji odluče da pošto-poto dođu u Emirate i pristanu da rade slabije plaćene poslove za koje nije potrebna fakultetska diploma, u nameri da posle nekoliko meseci potraže radno mesto u skladu sa svojim obrazovanjem. Tada, zbog zakona koji vladaju u ovom delu sveta, upadaju u zamku – poslodavac ne želi da raskine ugovor, stavlja ban (zabranu zapošljavanja) i onemogućava da radite za veću platu. Evo šta bi trebalo da uradite da vam se to ne bi dogodilo.

  

1. Ako ne želite da produžite ugovor...

Po završetku dvogodišnjeg ugovora (najveći broj ugovora je upravo na dve godine), i poslodavac i zaposleni moraju da se dogovore da ugovor neće produžavati. Takođe, da biste mogli da konkurišete za bilo koje drugo radno mesto u Emiratima, poslodavac bi trebalo da vam izda potvrdu da više nećete sarađivati. Bez tog sertifikata, može da se dogodi da pronađete bolje plaćen posao i poželite da promenite firmu, ali da vam prethodni poslodavac stavi ban. A onda sve “pada u vodu”! Zato obavezno tražite potvrdu i dostavite je budućem poslodavcu.

  

2. Ako želite da napustite posao pre isteka ugovora...

Ovo se često događa i predstavlja veliki problem za ostanak u Emiratima, jer opet sledi čuveni ban. Međutim, ovu situaciju možete da premostite tako što ćete razgovarati sa poslodavcem i uspeti da ga ubedite da raskinete radni odnos mirnim putem, u dobroj atmosferi. Postoji još jedan način - da u dogovoru sa poslodavcem ostanete na poslu još 45 radnih dana i potom raskinete ugovor, što opet iziskuje da budete vešt i pre svega ljubazan pregovarač.

  

  

3. Ako radite na neodređeno...

Dovoljno je da mesec dana ranije najavite da želite da raskinete ugovor. Isto pravilo važi i ako je poslodavac nezadovoljan vašim radom, a imate potpisan ugovor na neodređeno vreme – i on ima zakonski rok od 30 dana da vam najavi “rastanak”. Ako radnik ili poslodavac nisu u mogućnosti da ispoštuju tih mesec dana, situacija se rešava finansijskom nadoknadom.

  

4. Ako se zaposlite dok traje sudski spor sa prethodnim poslodavcem...

Pravna bitka sa bivšom firmom može da potraje. Ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji, imate pravo da podnesete zahtev za dobijanje privremene radne dozvole.

 

5. Ako prelazite na radno mesto za koje ste se školovali...

Nećete rizikovati dobijanje zabrane zaposlenja kod drugog poslodavca ako vam ponude radno mesto i platu u skladu sa vašim kvalifikacijama. Ako ste, na primer, u jednoj firmi radili na slabo plaćenoj poziciji posao za koji se niste školovali, a dobili ste ponudu da pređete u drugu firmu na radno mesto koje je u skladu sa vašom diplomom i podrazumeva veću platu, nemojte da brinete – nećete zaraditi ban.

To, naravno, ne znači da bi sa prethodnim poslodavcem trebalo da se rastanete u lošoj atmosferi. Ne, nećete trpeti finansijske sankcije, niti ćete morati da strepite od dobijanja bana, ali “na rastanku” svakako pokažite lepo vaspitanje i zahvalnost što ste dobili priliku da radite. Jer da nije bilo dobre volje onoga ko vas je zaposlio na početku, pitanje je koliko biste čekali i da li biste dočekali adekvatnu poslovnu ponudu...

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Posao u Dubaiju – izazov koji bi trebalo prihvatiti (VIDEO)

Lično iskustvo: I mala plata je karta za bolje sutra (VIDEO)

Krediti u Emiratima: Čuvajte se zatvorskih kazni!


;