INFO BIRO

​STIŽE ROBOKOP: Kazne za nesavesne vozače bicikala i skutera

U cilju postizanja maksimalne bezbednosti i sigurnosti, RTA u Dubaiju počinje testiranje posebnog robota

Uskoro će 'Robocop' izricati novčane kazne onima koji prekrše pravila za električne skutere i bicikle u Dubaiju koristeći prepoznavanje lica i povezujući ga sa Emirates ID-om. Uprava za puteve i transport (RTA) započela probnu fazu pametnog robota na plaži Jumeirah 3 u četvrtak, 21. marta 2024. godine.

Robot sa veštačkom inteligencijom (AI) ima zadatak da nadgleda upotrebu mekih sredstava za mobilnost, kao što su bicikli i električni skuteri, otkrivanjem kršenja pravila, deljenjem i analizom u saradnji s policijom Dubaija.

- Pet glavnih prekršaja uključuje okupljanje grupe na biciklističkim stazama, nepridržavanje ličnih sigurnosnih protokola kao što je nošenje kaciga, napuštanje skutera u nedozvoljenim područjima, korišćenje skutera od strane više vozača i vožnja skutera i bicikala na stazama za šetnju ili u pešačkim zonama – kaže Hamad Alafifi, direktor Odeljenja za komandu i kontrolu preduzeća u RTA.

Ovi prekršaji su kažnjivi novčanom kaznom do 300 AED.

Alafifi je rekao da neće biti izricane kazne tokom probnog perioda od 30 dana:

- Robot će snimiti samo vizualne slike i podatke o ovim kršenjima i preneti ih vlastima tokom faze suđenja.

Probni period će se fokusirati na proučavanje tačnosti detekcije AI i kvaliteta praćenja podataka tokom osmočasovnog operativnog vremena. Robot će raditi od 15:00 do 23:00 radnim danima i od 17:00 do 1:00 vikendom tokom probne faze. Radni sati će se još jednom promeniti, a ovi roboti će biti raspoređeni na različitim lokacijama u stvarnoj operativnoj fazi po završetku probnog perioda.

Roboti će identifikovati počinioce prekršaja na osnovu prepoznavanja lica i različitih tehnologija tako što će biti umreženi sa Emirates ID-om.

Iz RTA ističu da daju prioritet proučavanju tačnosti detekcije i smanjenju stope grešaka. Prevremena primena novčanih kazni može da dovede do pritužbi, pa je osiguranje kvalitetnih i tačnih podataka neophodno pre prelaska u sledeću fazu korišćenja ovih robota u cilju detektovanja prekršaja vozača skutera i bicikala.

Kako piše Galf njuz, RTA namderava da robotu doda više funkcija, uključujući isporuku ezana tokom Ramazana i upozoravanje onih koji krše propise najavama.

RTA i Dubai policija će objaviti dodatne detalje o narednoj fazi nakon proučavanja podataka prikupljenih tokom probnog perioda.

- Biće još kampanja podizanja svesti o sigurnosti pre nego što pređemo na sledeću fazu – izjavio je Hamad Alafifi .

Kako robot radi

Ehsan Hameed, direktor prodaje Terminus grupe, kompanije koja je napravila robota, rekao je da je robot opremljen 4K kamerom koja ima mogućnosti noćnog vida i radi na osmočasovnu bateriju. Uz vrhunsku tehnologiju i usklađenost s vrhunskim sigurnosnim standardima, može identificikovati prekršaje s više od 85 odsto preciznosti, isporučiti podatke u roku od pet sekundi i ima domet nadzora do dva kilometra.

Međutim, Alafifi je rekao da RTA koristi 600m kao dokaz koncepta (POC) robota tokom probne faze.

Robot je takođe dizajniran da efikasno radi u različitim vremenskim uslovima i opremljen je senzorima koji aktiviraju zaustavljanje kada dođe na 1,5 metara od bilo kog objekta ili pojedinca, obezbeđujući bezbednost i sigurnost svih učesnika u saobraćaju u Dubaiju.

- Postojaće službenik za tehničku sigurnost koji će stalno nadgledati robota - dodao je Alafifi.

Naš BIRO

Foto: Screenshot Youtube


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA – NEKAD I SAD: Kako su nas prevarili?

AKCIJA RTA DUBAI: Kišobrani za korisnike javnog prevoza

NAŠI U DOHI: Ovo je svet koji od peska pravi zlatne snove