INFO BIRO

​Šeik Muhamed odlučio da 29. oktobar bude dan programera

Ovim potezom podržavaju se nacionalni napori da se u zemlju privuče nova generacija programera i kodera

Šeik Muhamed Bin Rašid Al Maktum vladar Dubaija i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, proglasio je 29. oktobar danom kodera čime odaje počast stručnjacima za kodiranje i programiranje, pod sloganom "Kodovi UAE". Taj datum označava formiranje prve elektronske vlade u regionu, koju je pokrenuo šeik Muhameda pre 20 godina i to baš 29. oktobra 2001. 

Svake godine, 29. oktobra slaviće se dan stručnjaka za kodiranje i programiranje u unapređenju nacionalne vizije za rast i transformaciju IT sektora. Ovim potezom podržavaju se nacionalni napori da se u zemlju privuče nova generacija programera i kodera putem inicijativa kao što je "Nacionalni program za kodere", a u skladu sa strategijom rasta UAE-a i Pedesetogodišnjom poveljom. 

Njegovo visočanstvo je ocenio da proces kodiranja i programiranja predstavlja vitalni pokretač inovacija i kreativnosti, tehnološke i naučne izvrsnosti, ekonomskog rasta i budućih težnji nacije.

- UAE je snažno usredsređen na ulaganje u razvoj ljudskog kapitala i obezbeđivanje okruženja za napredak talenata, rekao je šeik. Pre dvadeset godina pokrenuli smo prvu digitalnu vladu u regionu, koja je bila kamen temeljac naše vizije o izgradnji najbolje vlade na svetu i stvaranju novog modela razvoja koji osnažuje ljude da svoje kreativne i preduzetničke težnje pretvore u stvarnost. 

- Želimo da poštujemo doprinose programera i kodera kako bismo mogli da ohrabrimo buduće generacije tehnoloških profesionalaca da učestvuju u izgradnji budućnosti UAE - istakao je on. 

Odluka šeika Muhameda da poštuje doprinose programera i kodera tako što će i 29. oktobra proglasiti zvanično za njihov dan pomoći će u promovisanju razvoja tehnologije i veština veštačke inteligencije među budućim generacijama. Inicijativa takođe pruža značajan podstrek postizanju ciljeva "Nacionalnog programa za kodere" za obuku i privlačenje 100.000 programera i stvaranje 1.000 velikih digitalnih kompanija u roku od pet godina. 

Program takođe omogućava tehnološkim preduzetnicima, preduzećima i startap kompanijama da učestvuju u unapređenju digitalne transformacije u različitim ključnim sektorima. Osim toga, nastojimo da pružimo mogućnosti za negovanje saradnje između državnog i privatnog sektora kako bi se obećavajuće ideje pretvorile u punopravne projekte. 

"Nacionalni program za programere“ fokusira se na pet ključnih stubova, koji uključuju: podršku programerima, preduzetnicima, startapovima, velikim kompanijama i akademskom sektoru, razvoj sveobuhvatne platforme za promovisanje angažovanja i veza između kodera i lokalnih kompanija i univerzitet,; pokretanje inicijativa za razvoj veština sa međunarodnim trenerima čiji je cilj razvoj lokalnih talenata; privlačenje najboljih međunarodnih stručnjaka za kodiranje u UAE; i preporučivanje politike za podsticanje razvoja sektora kodiranja u saradnji sa različitim državnim organima.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Šta da radite ukoliko primetite morske zmije na plažama

U Dubaiju 40 taksista nagrađeno medaljom poverenja

Balkan branč na novoj adresi: Domaći specijaliteti u JLT-u

;