INFO BIRO

Saudijska Arabija: Velike promene u sektoru zapošljavanja

Važne izmene zakonske regulative

Radne vize za zaposlene u privatnom sektoru u Saudijskoj Arabiji ubuduće će važiti godinu dana, najavio je ministar rada i socijalne politike ove zemlje dr Alija Al Gafisa. Do sada, viza je važila dve godine.

Još jedan novitet stiže iz Ministarstva rada Saudijske Arabije. Za poslove koji su do sada bili namenjeni isključivo državljanima ove zalivske zemlje mogu da konkurišu i deca čiji su očevi poreklom iz drugih država, a majke iz Saudijske Arabije. Prema važećim zakonima, deca rođena u ovakvim brakovima nemaju saudijsko državljanstvo.

Ali, po svemu sudeći, i taj segment će biti zakonski promenjen. Naime, u javnosti se sve češće pominje da bi deca čiji su očevi stranci a majke državljanke Saudijske Arabije trebalo neizostavno da dobiju državljanstvo ove zemlje odmah po rođenju. Iako ovaj predlog u prvi mah nije dočekan “raširenih ruku”, o njemu se sve češće piše u saudijskim medijima, što je ohrabrujući signal da će do promena ipak doći.

Da podsetimo, ove godine u Saudijskoj Arabiji žene su dobile veća prava – najpre im je dozvoljeno da dođu na sportski stadion, a onda im je dekretom kralja Salmana ukinuta zabrana da voze automobile. Kada će ukidanje zabrane stupiti na snagu i kako je talas velikih promena u konzervativnoj islamskoj bliskoistočnoj monarhiji dočekan u svetskoj javnosti pročitajte na OVOM LINKU

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Smart revolucija: Pasoška kontrola za samo 15 sekundi!

VIDEO DANA: Zavirite u domove bogataša na Bliskom Istoku

Sve što bi trebalo da znate o kupovini nekretnine u Zalivu