BIRO PRIČE

Istorijski dekret kralja Salmana: Ženama dozvoljeno da voze!

Od juna 2018. u Saudijskoj Arabiji pripadnice lepšeg pola moći će da voze automobile, odlučio je saudijski monarh

Konzervativni poredak Saudijske Arabije, suviše krut za većinu zemalja Bliskog Istoka, najzad postaje prošlost!

Posle odluke da žene mogu da prisustvuju proslavi Nacionalnog dana Saudijske Arabije na stadionu, kralj Salman doneo je istorijski dekretženama ubuduće neće biti zabranjeno da voze automobil! Svetske agencije prenele su ovu vest pod oznakom “hitno”, podsećajući da je ova bliskoistočna islamska monarhija bila jedina država na svetu u kojoj je ženama bilo zabranjeno da voze

U zvaničnom saopštenju navedeno je da je ova odluka doneta posle detaljnih razmatranja negativnih aspekata zabrane. Dekret će početi da se primenjuje od juna iduće godine.

Poslednjih nekoliko nedelja u Saudijskoj Arabiji došlo je do značajnih društvenih promena. U subotu, 23. septembra, nekoliko stotina žena došlo je po prvi put u istoriji ove kraljevine na sportski stadion, gde je bila održana proslava povodom 87. Nacionalnog dana Saudijske Arabije. Kako je izgledala proslava širom zemlje, pogledajte OVDE

Nekoliko meseci ranije kralj Salman dekretom je dozvolio pripadnicama nežnijeg pola odlazak kod doktora ili na školovanje bez pratnje i prisustva muškaraca, što je prethodnih decenija bilo nezamislivo.

  

  

Po svemu sudeći, monarhija postaje liberalnija po pitanju normi u okviru svog plana “Vision 2030”, kojim su predviđene socijalne i ekonomske reforme, a čiji je idejni tvorac Muhamed bin Salman, prestolonaslednik Saudijske Arabije i najmlađi ministar odbrane na svetu.

Kao deo ovog programa, do 2030. godine trebalo bi da bude povećan broj žena u Saudijskoj Arabiji koje će svakodnevno odlaziti na posao. Od 13 miliona žena, trenutno radi svega 1,9 miliona, iako bi još 2,7 miliona moglo da se zaposli, ali nemaju pouzdana sredstva za prevoz da bi došle do posla, jer javni prevoz nije dobra alternativa u kraljevstvu.

  

  

"Revolucija" na Tviteru

Otvoreno suprostavljanje konzervativnim pravilima koja vladaju u Saudijskoj Arabiji najpre je pokazao princ Alvaled bin Talal, koji je u novembru 2016. preko svog Tviter naloga poručio: “Zaustavite raspravu: vreme je da žene voze!

On je pojasnio i zbog čega ima takav stav: svaka prosečna porodica u Saudijskoj Arabiji mesečno potroši oko 900 eura na vozača koji prevozi ženu do posla i natrag. S obzirom na to da su vozači mahom stranci, taj novac se direktno odliva iz saudijske ekonomije.

“Čak i ako muževi imaju vremena da prevezu svoje žene do posla i natrag, oni moraju privremeno da napuste kancelarije u kojima rade, a to podriva njihovu produktivnost na poslu”, ocenio je princ Alvaled bin Talal i istakao da je “dopuštanje ženama da voze postala hitna društvena potražnja zasnovana na trenutnim ekonomskim okolnostima”.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Konkurisali ste za posao u UAE i nema odgovora? Razlog je...

Etihad: Leti sada, plati kasnije!

FOTO-PRIČA: Ova arapska država je raj za strance


;