BIRO PRIČE

Smart revolucija: Pasoška kontrola za samo 15 sekundi!

Uskoro bez čekanja i bez pokazivanja dokumenata

Na aerodromima u Dubaiju putnicima će biti omogućeno da prođu pasošku kontrolu za 15 sekundi šetnjom kroz biometrijski sistem za identifikaciju, najavljeno je na sajmu Gitex u DWTC.

- Smart tunel je prvi takve vrste u svetu, i zasnovan je na biometrijskom sistemu koji omogućava putnicima da jednostavno prođu kroz tunel bez pokazivanja pasoša – izjavio je za medije u Zalivu major Al Felasi, pomoćnik generalnog direktora Smart usluga u GDFRA u Dubaiju.

– Sistem je baziran na tehnologiji prepoznavanja lica i putnik će moći da obavi pasošku kontrolu za samo 15 sekundi. Za vreme prolaska kroz tunel snimaće ga 80 kamera postavljenih u svakom uglu. Na kraju tunela, ukoliko je putnik već registrovan dobiće poruku “Želimo Vam ugodno putovanje” na platformi obojenoj zelenom bojom, a ukoliko je iz nekog razloga tražen na platformi će se pojaviti crvena boja i biće mu onemogućen prolaz zbog dodatne provere.

Prva od ovih “virtualnih granica” biće instalirana do kraja leta 2018. na Terminalu 3 na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju, a do 2020. godine i na svim ostalim terminalima. Procene su da će do 2020. godine aerodrome u Dubaiju koristiti 124 miliona putnika na godišnjem nivou. Za sada, ta brojka iznosi 80 miliona. Postavljanje “virtualnih granica” maksimalno će ubrzati neophodne provere putnika.

Smart tuneli su samo deo projekta koji će putovanje učiniti lagodnijim. U planu je i uključivanje električnih Tesla automobila za prevoz putnika do aerodroma; automobil će registrovati težinu prtljaga i automatski ga po dolasku na aerodrom provući kroz smart sistem. Dok koferi budu provereni i transportovani do aviona, putnik će završiti smart pasošku kontrolu i moći da uđe u avion bez zadržavanja.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

EmCash nam menja život: Dubai dobija svoju kriptovalutu

Prvi na svetu: Uspešan test letećeg taksija (FOTO + VIDEO)

Dubai vrteška: Najlepši pogled na grad (FOTO+VIDEO)


;