BIRO PRIČE

Prvi na svetu: Uspešan test letećeg taksija (FOTO + VIDEO)

U Dubaiju je obavljeno testiranje bespilotne letelice u kojoj nije bilo putnika

Na lokaciji blizu Džumeira Bič Parka prestolonaslednik Dubaija, šeik Hamdan bin Muhamed prisustvovao je testiranju leta autonomnog “nebeskog taksija“.

Dvosed koji može da prevozi putnike bez pilota konstruisao je nemački „Volokopter“, a karakterišu ga nizak nivo buke, maksimalno vreme letenja od pola sata pri brzini od 50 km/h i prečnik rotora veći od sedam metara.

  

  

- Ovo je još jedan dokaz naše posvećenosti pokretanju pozitivnih promena – izjavio je prestolonaslednik Dubaija po završetku uspešno obavljene test vožnje. – Konstantno istražujemo mogućnosti da budemo na usluzi zajednici, da unapredimo prosperitet i sreću ljudi koji žive na ovim prostorima. Podsticanje inovacija i usvajanje najnovijih tehnologija doprinosi ne samo razvoju zemlje, već i izgradnji mostova u budućnosti. Transportni sektor je vitalni pokretač procesa razvoja i pokazatelj nivoa napretka nacije.

Generalni direktor RTA, koji je takođe prisustvovao testiranju bespilotne letelice za prevoz putnika, izjavio je da „nebeski taksi“ ispunjava vrhunske sigurnosne standarde.

  

 

  

Usluga „nebeskog taksija“ biće dostupna javnosti preko aplikacije koja će omogućiti korisnicima da rezervišu let, dobiju referentne podatke o rezervaciji i prate trasu letelice. Ali, to se neće desiti tako brzo, iako je još početkom godine najavljivano da će tokom ovog leta u Dubaiju zaživeti vožnja taksi-dronom. Naime, tokom narednih pet godina RTA će sarađivati sa Upravom za civilnu avijaciju Dubaija kako bi zajedničkim snagama obezbedili uspostavljanje operativnih uslova za implementaciju „nebeskog taksija“ u najpoznatijem emiratu.

Kako pišu mediji u Zalivu, neophodna je izmena zakona iz oblasti vazduhoplovstva, definisanje aerodroma i koridora, projektovanje i lociranje mesta za poletanje i sletanje, postavljanje standarda za operatere „nebeskih taksija“ u Dubaiju, kao i specifikacija sigurnosnih standarda.

RTA je angažovala američku kompaniju specijalizovanu za kontrolu bezbednosti vazdušnih vozila da nadgleda pripreme za letove „nebeskog taksija“ i da upravlja njihovom bezbednošću.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

VIDEO DANA: Dostava kafe DRONOM na plaži u Dubaiju

Atrakcija u Abu Dabiju: Ne propustite VOŽNJU ŽIVOTA! (VIDEO)

Novi rekord u pustinji: Od uspomena do Ginisa (VIDEO)


;