INFO BIRO

Ovo srpsko selo oduševilo je šeike u Dubaiju (FOTO)

Arhitektura koja odoleva vekovima i prirodne lepote Stare planine - turistički potencijal jugoistočne Srbije

Kuće u selu Gostuša, građene od kamena i drveta bez maltera, kao verodostojni primer staroplaninske arhitekture, predstavljene su stručnjacima na Međunarodnoj konferenciji u Dubaiju, na kojoj je Srbija imala predstavnike prvi put, pišu Južne vesti.

Prezentaciju "kamenog sela" na obalama Zavojskog jezera na Konferenciji i izložbi o arhitektonskoj konzervanciji održala je direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić-Petrović, kojoj je poziv stigao iz Kancelarije za nasleđe Opštine Dubai.

Prema njenim rečima, prezentacija rada "Gostuša - kulturno nasleđe i održivi razvoj u ruralnom podrušju parka prirode Stara planina" naišla je na oduševljenje učesnika konferencije. Najjači utisak na učesnike i delegate, pored primenjene metodologije i rezultata projekta, ostavile su prirodne lepote Stare planine i jedinstvene vrednosti kulturno-istorijske celine. Koautori ovog rada su Ivana Cvetković iz Zavoda za zaštitu spomenika Niš i docent dr Ana Momčilović Petronijević sa Građevinsko-arhitektonskog fakuleta u Nišu, a izabrano je da baš on bude predstavljen u Dubaiju jer je koncipiran u smislu održivog razvoja.

  

  

Savršeno se uklapao u temu konferencije koja je bila "Održivo nasleđe - globalna vizija, lokalna iskustva". Konferencija se održava već 12 godina, a ovo je prvi put da je neko iz Srbije i ovog dela Evrope bio u prilici da predstavi rad naših institucija i pojedinaca.

Selo Gostuša i njeno okruženje, kako ona objašnjava, nalaze se u "statusu prethodne zaštite", koja po Zakonu o kulturnim dobrima ima iste odlike kao i proglašeno i zvanično zaštićeno nepokretno kulturno dobro.

Planirano je da u nastavku projekta Gostuša iskoristi svoj turistički potencijal i da će u njoj biti organizovane radionice tradicionalnih zanata i tehnika gradnje, edukacije mladih stručnjaka i pomoći lokalnom stanovništvu.

  

Gostuša je selo na 800 metara nadmorske visine, na krajnjem jugoistoku Srbije, oko 30 kilometara udaljeno od Pirota. Poznato je i po tome što u njemu postoji 36 vodenica na potocima koji od njih vode od reke Gostušice, ali su mnoge od njih urušene i ostali su samo temelji.

Naš Biro je već pisao o Gostuši - opširnije pročitajte OVDE

BIRO

Foto: Ziveti sa prirodom

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Proslava Dana državnosti Srbije u Emiratima (FOTO)

Pomozimo ovoj deci da odu na takmičenje u Ženevu

"Van Gogh": Uskoro koncert godine u Dubaiju! (VIDEO)