INFO BIRO

Pomozimo ovoj deci da odu na takmičenje!

U Americi su osvojili prvo mesto, a da li će uspeh ponoviti i u Ženevi, zavisi od nas.

                   

Učenici sedmog razreda Darko Birač i Gojko Panić OŠ "Đura Jakšić" iz Kaća osmislili su robota koji bi poput psa vodiča pomogao slepima i slabovidima, za šta su nagrađeni na takmičenju koje organizuje Asocijacija nastavnika računarskih nauka u Americi, piše 021.rs.

- Ideja je bila da napravimo robota koji bi slepima pomogao u orijentaciji u prostoru, a istovremeno bi ih obaveštavao o preprekama na putu. Mesecima smo se pripremali za takmičenje. Kada smo završili robota, napravili smo video-zapis o ideji i poslali ga američkoj asocijaciji - pričaju dečaci.

Njihova profesorka informatike Jasmina Jerković kaže da je vrednim i požrtvovanim učenicima trebalo više od tri meseca intenzivnog rada da bi osposobili robota. Dečaci su, prema rečima profesorke Jerković, odavno pokazali veliko interesovanje za programiranje i do sada su osvojili zavidan broj priznanja.

Više o takmičenju u Americi možete pročitati OVDE

- Nedavno im je stigao poziv da se predstave i u Ženevi od 12. do 17. aprila na Sajmu inovacija, ali učenicima nedostaje 5.000 evra za odlazak na takmičenje i svaka pomoć nam je i više nego dobrodošla - kaže profesorka.

Da bi proširili vest o svom pronalasku, učenici su napravili i Fejsbuk stranicu "Finč i Funč na putu za Ženevu" - zapratite ih ako to već niste uradili.

                 

BIRO

           


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                              


Preporučene priče:

Pomjeranje granica: Da li biste pokušali da slikate peglom?

BiH: Svjetska, a naša! (FOTO)

Za krađu žvake u Dubaiju – tri godine zatvora!