INFO BIRO

Pomjeranje granica: Da li biste pokušali da slikate peglom?

Umjetnost - najbolji lijek protiv stresa.

                        

Zdena Šarić Pisker u potrazi za alternativnim lijekom protiv stresa okušala se u slikanju peglom. Vrlo brzo shvatila je da je to zanima, ali i da je vrlo talentovana. Iza sebe ima više od 500 slika, a svoje znanje nesebično dijeli sa drugima.

         

       

Zdena Šarić Pisker oduvijek je bila kreativna osoba. Iako po struci komercijalista, pomalo se bavila i modeliranjem, oslikavanjem stakla i keramike. Nakon smrti oca, prije tri godine, slučajno je doznala za art terapiju. Bez ikakve stručne pomoći, pokušala je slikati peglom, i u tome uspjela:

„Uzela sam peglu i voštanu boju - i kad sam vidjela da ne može na običnom papiru, sa kalendara koji mi je visio iznad glave otkinem list. I na tom listu kalendara, na poleđini, ja napravim sliku. Ta slika mi je već davala neke naznake da se može prepoznati voda, šuma, nebo... Pa onda uzmem vrh pegle, pa rub pegle - i tako sličica po sličica.“

         

          

Porodica je bila je oduševljena slikama, pa su joj napravila profil na društvenim mrežama. Zdenu su tada počeli kontaktirati ljudi iz čitavog svijeta. Tada je i prvi put saznala da se bavi posebnim pravcom u slikarstvu nazvanim enkaustika, i da je vjerovatno jedina umjetnica koja koristi ovu tehniku na Balkanu. Do tada je napravila više od 300 slika:

         

     

„I ja sam krenula onda u traganje. Naiđem na definicije enkaustike – da je to ustvari prastara tehnika, slike u Fayumu kod Kaira o tome svjedoče. Kako je pegla kao tehničko dostignuće danas dostupna, to se danas onda radi peglom. Peglu kao alat za slikanje počeli su upotrebljavati najprije u Holandiji i Engleskoj. Tome je svega 20 i nešto godina.“

        

Više pročitajte OVDE

        

BIRO

                  


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                             


Preporučene priče:

Kustendorf u najprestižnijem svetskom turističkom vodiču

Dubai iz vazduha (VIDEO)

Montenegro - Wild Beauty (FOTO)

Povezane teme: pegla umetnost slika umjetnost