INFO BIRO

Otvoreno predstavništvo PKS u Izraelu

Fokus Predstavništva PKS u Izraelu su inovacije i visoke tehnologije

- Cilj nam je da Srbiju, zajedno sa izraelskim partnerima, u narednih nekoliko godina svrstamo među 30 najinovativnijih ekonomija sveta -  poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) na svečanosti povodom otvaranja predstavništva PKS u Izraelu.

Predstavništvo PKS u Izraelu je sedmo predstavništvo u svetu, čiji će cilj biti unapređenje ekonomskih veza Srbije i Izraela, sa fokusom na saradnji kompanija u inovacijama i primeni visokih tehnologija, naučnih znanja i istraživanja u privredi.

- PKS otvorila je još jedan svoj prozor u svet, ovaj put naše predstavništvo u Jerusalimu u Izraelu, u najinovativnijoj ekonomiji na svetu. Ono što je naš cilj ovde u Margalit startap sitiju, gde nam se nalazi kancelarija, jeste da pomognemo našim kompanijama iz tradicionalnih industrija da se povežu sa mladim kompanijama koje imaju najbolja hi-tec rešenja, dakle da digitalizujemo i da modernizujemo našu industriju - rekao je Čadež.

Predsednik PKS je pozvao sve srpske kompanije, i one koje se bave poslom u Srbiji da kontaktiraju PKS i predstavništvo u Jerusalimu u Margalit startap sitiju gde svakog dana dolaze najinovativnije kompanije sveta. 

- Otvaraju se dobre mogućnosti da napravite poslove, da, ako imate dobru ideju za startap, ovde dobijete podršku, jer Izrael je danas jedino mesto na svetu gde možete brzo, ne samo da realizujete vašu ideju već i da obezbedite finansiranje - poručio je predsednik PKS i pozvao  privrednike da dođu u predstavništvo PKS u Jerusalimu.

Otvaranje Predstavništva PKS u Jerusalimu značajno će  doprineti unapređenju privrednih i bilateralnih odnosa naših dveju država, koji su i do sada bili vrlo dobri. Ovo će biti prilika za dogovor o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovi i Sporazuma o saradnji u oblasti turizma, a Srbija očekuje da će zahvaljujući radu Predstavništva biti povećana ulaganja izraelskih kompanija, posebno u domenu turizma, IT industrije, informacione bezbednosti i start apova.

- Nadamo se i da će naši privrednici ne samo povećati plasman robe i usluga na tržište Izraela, već da će zajedno sa izraelskim kompanijama nastupati zajedno na  trećim  tržištima - istakla je Tatjana Matić, ministarka trgovine turizma i telekomunikacija koja je sa izraelskim ministrom finansija Avigdorom Libermanom svečano otvorila predstavništvo u Jerusalimu.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Jerusalima Moše Leon. 

Ministar finansija Liberman ukazao je da je predstavništvo važan impuls privrednoj saradnji dve zemlje, sa naglaskom na inovacije i visoke tehnologije. 

- Ovo je danas još važnije imajući u vidu borbu sa pandemijom - naveo je ministar i dodao da jevrejski narod pamti doprinos srpskog naroda borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

- Otvaranjem Predstavništva PKS u Izraelu naše se zemlja priključila najnaprednijim državama, koje sistemski deluju na umrežavanju visokih tehnologija - ocenio je Aleksandar Nikolić, direktor Predstavništva.

- Na ovaj način se ojačavaju pretpostavke da se Srbija izgradi kao regionalni hab u ovom sektoru i da se predstavi srpski IT sektor u Izraelu. Otvorene su mogućnosti i za trilateralne i multilateralne projekte sa zemljama sa kojima i Srbija i Izrael imaju odlične odnose, poput UAE.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela vredela je prošle godine 72,2 miliona evra, a u prvih devet meseci 2021. godine razmena je bila oko 60 miliona evra. Izrael je jedan od značajnijih investitora u privredu Srbije, najviše u sektor nekretnina, i u našoj zemlji aktivno je više od 140 izraelskih kompanija.

Interesovanje za saradnju dve privrede ogleda se u gotovo svim granama, sa naglaskom na IT sektor, start-ap, inovacije, konsalting, zdravstvo, poljoprivredu i prehrambenu industriju, sajber bezbednost,  tretman otpadnih voda i turizam. Ove godine dve zemlje obeležavaju i 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Naš BIRO

Foto: Šlomi Amsalem


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Ambasador Srbije u UAE: Izazovi i uspesi tek predstoje

Dubai EXPO 2020: Više od 200 srpskih privrednika zablistalo

Naši proizvodi preko luke Novi Sad stižu u Dubai