INFO BIRO

Milijarde iz Emirata stižu u Trnovo (VIDEO)

Gradnja jedinstvenog turističkog grada u podnožju Bjelašnice i Treskavice je pred realizacijom.

Internacionalna investiciona kompanija za urbanistički razvoj "Buroj Property Development“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sjedištem u Dubaiju i općina Trnovo će 15. oktobra u Sarajevskoj vijećnici, nakon osam i po mjeseci priprema, potpisati finalni Ugovor o realizaciji turističko rekreacionog kompleksa "Buroj Ozone“ na površini od oko 1,3 miliona kvadratnih metara, naveo je koordinator projekta Edin Serezlić.

Početna ulaganja su blizu milijardu eura, a vrijednost završenog projekta blizu 4,3 milijarde eura. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj stranoj investiciji u regionu

.Prvi Integrisani turistički grad "Buroj Ozone“ bit će izgrađen na ukupnoj površini od oko 137 hektara na lokalitetu sportsko-rekreacionog centra Bjelašnica - Donja Grkarica - Prečko Polje - Kolijevka, na području igmanske katastarske općine Dejčići u općini Trnovo.

  

Izgradnja na hiljade luksuznih stanova

 "Projektom je predviđena gradnja sadržaja poslovnog, stambenog, rekreacionog, sportskog i kulturnog karaktera, uključujući i hortikulturu i sadržaje komunalne i društvene infrastrukture. Predviđena je izgradnja na hiljade luksuznih stambenih jedinica, hotela, najvećeg trgovačkog centra u BiH, sportsko-rekreacionih i kulturnih sadržaja za svjetsku elitu.

Idejnim projektom predviđene su i raskošne hortikulturne oaze, uključujući vještačka jezera i fontane, poliklinike, klinike i rehabilitacione centre" istakao je Serezlić. U narednih osam godina radovi na ovom izazovnom gradilištu bit će povjereni domaćim projektantskim, građevinskim i konsultantskim firmama.

"Procedura izbora izvođača će biti na najvišem mogućem stepenu transparentnosti, a nadzor gradnje u svim segmentima i u svim fazama će biti po najvišim svjetskim standardima“, naglašava načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

   

Posao za 10.000 radnika

U toku gradnje prvog integralnog turističkog grada ovakvog koncepta u jugoistočnoj Evropi i nakon njegovog završetka, posao će dobiti najmanje deset hiljada radnika svih zanimanja, tvrde supotpisnici Ugovora o poslovnoj saradnji. Prema ugovoru koji će biti potpisan 15. oktobra, Općina je obavezna osigurati svu potrebnu urbanističku dokumentaciju, otkup privatnog zemljišta i "privođenje cjelokupnog prostora predviđenog namjeni“, uključujući i odgovarajuće dozvole za komunalnu infrastrukturu.

"U skladu sa Zakonom o stvarnim pravima Federacije, raspisat ćemo javni poziv za dodjelu prava građenja, a investitor će kao zakupac općinskog zemljišta imati pravo raspolaganja, prometovanja i reinvestiranja na ovom području najduže do 99 godina, a Općina će biti gruntovni vlasnik svakog pedlja ovog zemljišta“, tvrdi Berilo.

Više o Trnovu, koji će biti najveći turistički grad u jugoistočnoj Evropi, pročitajte OVDE

BIRO/Klix.ba


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Humanitarni projekat šeika Muhameda

Alabar: "Beograd na vodi - pravi dragulj" (VIDEO)

Hotelier awards 2015: Menadžer iz ex-Yu u užem izboru!