INFO BIRO

Makedonija dobila novo ime

Makedonsko Sobranje usvojilo je dvotrećinskom većinom Ustavni zakon i izglasalo novo ime države

Sa 81 glasom "za", poslanici u makedonskom Sobranju usvojili su Ustavni zakon, čime su prihvaćeni svi amandmani iz Prespanskog sporazuma koji je Makedonija potpisala sa Grčkom u junu 2018. godine. Novo ime ove bivše jugoslovenske republike je Republika Severna Makedonija. Poslanici VMRO-DPMNE nisu učestvovali na ovom glasanju,  jer smatraju da sa promenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Prekidom spora oko imena, koji je Makedonija 27 godina vodila sa Grčkom, omogućeno je da Republika Severna Makedonija postane članica Evropske unije (EU) i NATO alijanse. Kako je navedeno u saopštenju, makedonski jezik će biti međunarodno priznat u svim savezima.

Naša himna, naša zastava ostaju iste i zaštićene. Naše državljanstvo će biti makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije”, istaknuto je u saopštenju.

Odluka o promeni ustavnog imena bila je poslednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO i otpočinjanju pregovora sa EU. Prespanski sporazum u celosti će stupiti na snagu posle ratifikacije u grčkom parlamentu i posle ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, takođe u parlamentu Grčke.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Razmišljate o preseljenju? Evo gde ćete najviše zaraditi

Er Arabija leti do Beograda iz Šardže

Makedonija – zemlja prirodnih lepota, muzike i gostoprimstva