INFO BIRO

Lekari spremni za rešavanje hitnih slučajeva KORONAVIRUSA

Sve bolnice u Emiratima pripremljene su kako da odreaguju u slučaju gripa.

Ove sedmice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) potvrđen je prvi slučaj koronavirusa.
Vlasti su istakle kako je porodica iz Vuhana, koja je zaražena virusom stabilno i pod medicinskim nadzorom.

Lekari u Dubaiju rekli da su dobro opremljeni za rešavanje bilo kakvih hitnih slučajeva; zdravstvena uprava u Dubaiju (DHA) opremila je lekare i bolničko osoblje u UAE koji će se brinuti o svim pacijentima koji imaju koronavirus.

Koronavirus potiče iz kineskog grada Vuhana i do sada je odneo gotovo 200 života, a širom sveta obolelo je više od 8.000 ljudi. SVetska zdravstvena organizacija proglasila je u četvrtak uveče vanrednu situaciju širom planete zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Lekari su savetovali stanovnike UAE da preduzmu potrebne mere predostrožnosti, imajući u vidu da je u zemlji takođe sezona gripa.  

Dr Đioti Upadiaj, specijalista interne medicine u bolnici Aster Mankhool, rekao je da su lekari i bolnice u UAE savetovani da poštuju protokol kada pacijent dođe u bolnicu sa simptomima gripa ili virusa.  

-Protokol izgleda ovako: najpre pišemo izveštaj o istoriji putovanja pacijenta, kao i činjenicu da je putovao u zemlju u kojoj je dijagnostikovan koronavirus - objašnjava dr Upadiaj.

- Zatim pacijenta pitamo da li je bio izložen nekome ko može da bude zaražen gripom ili virusom. Kad to bude jasno, imamo komplet koji nam je obezbedila zdravstvena uprava u Dubaiju (DHA), a koji se sastoji od brisa grla i nosa. Potom uzorak šaljemo u bolnicu Rašid na dalje ispitivanje na koronavirus.  

Dr Sajma Kan, lekar opšte prakse iz bolnice Medcare Al Safa, rekla je da je celokupno osoblje bolnice dobro obučeno za postupanje u bilo kom slučaju.

Ona je dodala i da je nakon izbijanja koronavirusa u Kini osoblje bolnice nabavilo sve potrebne informacije i saznanja o smrtonosnom virusu.

Sezona gripa i mere predostrožnosti

Doktorka Sanja Peintankar, generalni direktor kompanije Right Health u UAE, istakla je:  

- Pokušajte da se držite podalje od nekoga ko ima grip. Takođe, ne zapostavljajte svoje zdravlje i odmah se obratite se lekaru ako imate simptome gripa. Izbegavajte javne skupove i mesta na kojima ima mnogo ljudi. Važno je da u periodu dok imate grip budete u izolaciji. Kao mere prevencije preporučujem redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, bilo da ste zdravi ili da već imate virus grupa.

Nikoleta Leovac


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.   

Preporučene priče:   

UAE: Šta supermarketi rade sa svojim otpadom?

LIČNO ISKUSTVO: Život stjuardese iz Srbije u Dubaiju

ABU DABI: Saobraćajne kazne manje za 50%

Povezane teme: koronavirus UAE Emirati Dubai
;