BIRO PRIČE

UAE: Šta supermarketi rade sa svojim otpadom?

Gde završe sve one namirnice iz supermarketa, koje se ne prodaju?

Da li ste se nakada zapitali da li supermarket koji posećujete proda svu zalihu voća, povrća, hleba i ostalih jela? Naravno da ne. Gde onda nestaju ti proizvodi?

Lanac trgovina Korem dao je odgovor na ovo pitanje. 
Sa 41 prodavnicom širom UAE i centralizovanim kuhinjskim i distributivnim sistemom, može se reći da je Koremov lanac snabdevanja jedan od najvećih lanaca trgovine u zemlji.

Smita Vidžej, rukovodilac prodajnih lanca, rekla je, - Dogodi se da radimo nama na štetu, kako bismo pokušali da eliminišemo otpad u svakoj tački lanca snabdevanja.

Zalihe ostaju sveže u hladnjačama

Široko gledano, jestivi proizvodi supermarketa uključuju voće i povrće, i uvoznu i domaću, svežu hranu, toplu i hladnu, meso, ribu i živinu, pekarski proizvod, mlečnu i suvu hranu kao što su žitarice, čips, orasi, hrana za bebe itd.

Kako se postupa sa svakom od ovih kategorija kada je reč o nabavci, skladištenju, prikazivanju ili upravljanju otpadom? Određuje se takozvano „planiranje potražnje“.

- Planer automatskog nadopunjavanja (ARS) u našem sistemu može doći do obrazaca potrošnje na osnovu prosečnih podataka o prodaji koju imamo, tako da znamo koliko piletine ili lososa nam treba u radnim danima, a koliko vikendom, rekla je Rehana Raj, menadžer maloprodaje u prodavnici Korem, u Dubaiju.

Dodala je da ono što se nalazi na policama, ovaj objekat je u stanju da proda. 
- Mi upravljamo tom količinom na osnovu našeg planiranja i predviđanja potražnje.

Isti princip primenjuje se sa salatama i drugim svežim namirnicama.
Što se tiče voća i povrća, ono što se prikazuje na policama je samo delić dostupnih zaliha iznutra. Ono što se isprazni, redovno se puni ostatkom zaliha, koje ostaju sveže u hladnjači.

Smanjivanje zaliha

Vidžej, rukovodilac prodajnih lanaca isteče da se radi na smanjenju zaliha od 2018. godine.
- Počeli smo da smanjujemo zalihe prehrambenih proizvoda u svim našim maloprodajnim prodavnicama i lancu snabdevanja od 2018. Takođe smo nabavili posebne jedinice za izlaganje voća i povrća, koje pomažu u smanjenju prekomerne zalihe i uklanjanju otpada.

Ona je rekla da, lanac trgovine Korem ima svoj centralni distributivni i konsolidacioni centar u Al Aveer-u u koji dolazi sav uvoz koji se zatim distribuira po prodavnicama. Prodavac takođe ima pogon u Al Ainu za lokalne proizvode.

Svi pekarski proizvodi proizvode se u 10 različitih proizvodnih čvorišta. Mlečne proizvode, ulja, soseve i suve namirnice isporučuju dobavljači u pojedinačne prodavnice, na osnovu specificiranih količina.

Kontrola

Stroga politika poslovanja i kontrola  „prvi u prvi” i „prvo posle isteka roka“ pomaže da se značajno smanji otpad. Ali uprkos najboljim naporima, rasipanje je neizbežno.

Vidžej je rekla da proizvode koje im isporučuju dobavljači, uglavnom vraćaju po isteku roka. Dok se istekle sveže namirnice i voće i povrće tradicionalno odlagalaže na deponije.

Reciklaža i donacije

Lanac objekata Korem kaže da je reciklirao 41,27 tona životnog otpada u 2019. godini kroz opštinu Dubai. Banci hrane za UAE takođe je donirala 37,23 tone sigurne hrane.

Višak svojih proizvoda šalje se donacijama. 
- Do sada, što se tiče hleba i pekarskih proizvoda. Banci hrane UAE donirali smo 37,23 tone sigurne hrane. Vozila banke dolaze nam svakog jutra po donacije, uglavnom hlebe, kolače i peciva.

Korem, koji je u partnerstvu sa Svetskim programom za hranu (VFP) za zaustavljanje rasipanja hrane, takođe je pomogao da se prikupi dva miliona dolara za podršku programu VFP za pomoć u hrani na Bliskom Istoku i Zapadnoj Africi.

Oktobra prošle godine Korem je takođe pokrenuo kampanju za smanjenje otpada hrane. Sprečavanje rasipanja hrane, kako kampanja nalaže, počinje od pametne kupovine, recikliranja i doniranja viška hrane.


Nikoleta Leovac


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.   


Preporučene priče: 

LIČNO ISKUSTVO: Život stjuardese iz Srbije u Dubaiju

Đule Van Gog: I pad je let (FOTO) 

Ambasador Srbije u UAE: Veliki rezultati nam tek predstoje

;