INFO BIRO

Kazna za neodgovornost: Zapušten automobil – udar na džep!

Ako vaš automobil zbog prljavštine naruši estetiku bilo kog grada u UAE, to će vas koštati od 500 do 3.000 AED

Zapušten i prljav automobil u Dubaiju ne samo da “bode oči” među svim onim blistavim luksuznim limuzinama, već zbog njega možete da budete i “udareni po džepu”. Propisi koji se odnose na čistoću automobila strogi su i u Abu Dabiju, a kazna nije nimalo zanemariva. Zato – oprez!

Neodržavanje spoljašnjosti automobila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) tretira se kao necivilizovano ponašanje pojedinaca koji nebrigom o svojim četvorotočkašima narušavaju estetiku pustinjskih gradova. A tako nešto u državi koja sve više živi od turizma jednostavno nije dozvoljeno...

Praksa koju inspektori sprovode u slučaju da na parkingu zateknu zapušten i prljav automobil je sledeća: najpre obave popis estetski zanemarenih vozila, potom ostave obaveštenje o kazni koju vlasnik mora da plati, a onda i obaveštenje vlasniku da u zakonskom roku očisti svoje vozilo. U Dubaiju ovaj rok iznosi 15 dana, a novčana kazna za nemarnost 500 AED. Ukoliko se vlasnik automobila ogluši o ova pravila, vozilo će mu biti privremeno konfiskovano i premešteno na auto-plac. To je, ujedno, i poslednja opomena vlasniku da plati prekršajnu kaznu; ako to ne učini, njegov automobil će biti prodat.

Pritom, trebalo bi da znate da pod prljavim automobilom inspektori ne podrazumevaju onaj na kome se nalazi malo peska. Ali, s druge strane, neće oprostiti ako zateknu vozilo koje je počelo da rđa ili nedeljama stoji na parkingu i prekriveno je slojem prašine.

  

  

Slična situacija je i u Abu Dabiju, gde su nadležni inspektori od januara do juna ove godine napisali 1.073 prekršajne novčane kazne i uručili isto toliko obaveštenja nesavesnim vlasnicima vozila. Gradski oci prestonice UAE redovno podsećaju građane da vode računa o čistoći svojih automobila, jer kazne nisu male. Od dobijanja pisanog upozorenja rok za čišćenje automobila je tri dana, plus kazna u visini od 3.000 AED. Sledeći korak je privremeno konfiskovanje vozila, uz obavezu plaćanja ležarine za aljkavog četvorotočkaša na auto-placu.

U državi u kojoj je benzin jeftiniji od vode, a prosečan automobil može da priušti svako ko je zaposlen, i ne čudi što su kazne za neodržavanje vozila visoke, a nadležni inspektori revnosni prilikom kontrole. Ko na vreme nije naučio da vodi računa o svojoj imovini, u pustinji će shvatiti da zaista nije teško biti fin... Ili će platiti za nemarnost.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Saudijska Arabija gradi Rivijeru Bliskog istoka (FOTO)

Nestvarno: Borba čoveka i prirode u Dubaiju i Abu Dabiju

Zvanično: Abu Dabi – najbezbedniji grad na planeti (FOTO)