INFO BIRO

Kao na filmu: Sedam najlepših tvrđava u Srbiji (FOTO)

Širom naše zemlje nalazi se oko dve stotine lokaliteta sa ostacima tvrđava i utvrđenih gradova.

Na teritoriji današnje Srbije još od antičkih vremena građena su veličanstvena utvrđenja, a posle mnogo vekova i razaranja ostale su očuvane samo tvrđave koje su vojnu funkciju zadržale i u srednjem veku, pod vlašću Osmanlija, piše National geographic.

Kako je istaknuto na sajtu Turističke organizacije Srbije, većina ovih tvrđava i utvrđenih gradova je dograđivana i prilagođavana razvoju ratnih tehnika, a neke od njih bile su preteče savremenih srpskih gradova.

     

Bačka tvrđava

Foto: static.panoramio.com

      

Ovo srednjovekovekovno utvrđenje u blizini vojvođanskog grada Bača podignuto je između 1338. i 1342. godine, u vreme ugarskog kralja Karla Roberta, a konačan oblik dobila je jedan vek kasnije. Prema kategorizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ovaj zamak je proglašen za dobro od izuzetnog nacionalnog značaja. 

                     

Petrovaradinska tvrđava

Foto: Wikimedia Commons

              

Na desnoj obali Dunava, na petrovaradinskoj steni, nalazi se poznata tvrđava, podignuta na mestu jedne ranije srednjovekovne građevina. Ovaj zamak izgradila je Austrija, a podizanje tvrđave je trajalo od 1692. do 1780. godine, zbog neprestane opasnosti od Osmanlija i činjenice da je granica sa Osmanlijskim carstvom bila veoma blizu. Prvo naselje je na ovom tlu postojalo oko 4500. pre naše ere, a prema nekim novijim saznanjima, moguće je da je još ranije. 

                  

Niška tvrđava

Foto: frecked.com

                  

U samom centru današnjeg Niša, na desnoj obali Nišave, uzdižu se ostaci čuvene Niške tvrđave, na čijoj su teritoriji ljudi živeli i pre dva milenijuma. Jedna je od najočuvanijih na Balkanu, a turska tvrđava na ovom mestu podignuta je (za samo godinu dana) na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvđenja. Prvi pisani izvori o obnovi ove tvrđave potiču iz 1165. godine, kada je vizantijski istoričar Honijat napisao da je car Manojlo I Komnin i sam Niš okružio zidovima.

                          

Beogradska tvrđava

Foto: amazingplacesonearth.com

                  

Utvrđenje oko kojeg se razvijao i širio današnji Beograd na ovom mestu je prvi put podignuto početkom I veka kao palisada, a u kasnijim vekovima su na ovom mestu podizani rimski kastrum, vizantijski kastel, srednjovekovna utvrđena prestonica Srpske despotovine i austrijsko i, kasnije, osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje. 

                      

Smederevska tvrđava

Foto: Wikimedia Commons

                      

Despot Đurađ Branković podigao je u prvoj polovini XV veka na ušću reke Jezave u Dunav smederevsko utvrđenje, po kojem je kasnije nazvan Smederevcem. Reč je o klasičnoj vodenoj tvrđavi (okruženoj vodom), građenoj po uzoru na Carigrad i njegove bedeme. Jedna je od najvećih tvrđava Starog kontinenta. 

                          

Pirotska tvrđava

Foto: serbia.com

                           

Utvrđenje kraj Nišave, na teritoriji današnjeg Pirota, podignuto je tokom vladavine kneza Lazara na ovom tlu, a danas je većim delom očuvano. Veruje se da je pirotski grad podigao vojvoda Momčilo s južnih Rodopskih planina, zbog čega je utvrđenje nazvano Momčilovim gradom. 

                                 

Golubac

Foto: traveloutthere.com

                     

Ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Golubac se prvi put u pisanim izvorima pominje u ugarskim dokumentima iz prve polovine XIV veka. Još uvek nije utvrđeno ko je postavio prve temelje, ali je njima Gornji grad podigao jedan pravoslavni velikaš, o čemu svedoči kapelica četvrte kule. 

                      

BIRO

              


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                                      


Preporučene priče:

FOTO-PRIČA: Top 10 zanimljivosti o Beogradu koje niste znali

Top 10 dokaza da ste odrasli u Jugoslaviji (VIDEO)

Srbija: Pet planinskih vrhova koje morate da osvojite (FOTO)

;