INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Top 10 zanimljivosti o Beogradu koje niste znali

Neke činjenice će vas iznenaditi!

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević, Marko Todorović, Printskrin: Youtube/jelenavasic989

                

Prestonica Srbije pretrpela je mnogobrojne ratove, osvajanja, bombardovanja, sukobe različitih naroda i religija u čijem središtu se nalaze mnoge zanimljivosti poznate malom broju Beograđana, piše Telegraf.

Evo deset najinteresantnijih činjenica koje sigurno niste znali.

                 

1. U Beogradu i dan-danas postoje ostaci antičkog grada.

Foto: Telegraf

               

Savremeni Beograd počiva na mnogim ostacima nekada moćnog Singidunuma.

Prve temlje ovog grada postavili su Rimljani u 1. veku pre nove ere, a do danas skoro da ne postoje lokacije u starom delu Beograda koje ne kriju ostatke iz rimskog perioda.

                 

2. Podzemne vode

Foto: Telegraf

                 

Na značajnom području Beograda procenjeno je da teče najmanje devet reka, potoka, a ima i nekoliko “živih” izvora. Jake struje podzemnih voda u prošlosti predstavljale su poseban izazov graditeljima mnogih zgrada u srcu naše prestonice. 

Na potezu od Trga republike do Slavije oduvek je bilo incidenata sa podzemnim vodama, a stručnjaci procenjuju da je nakon prokopavanja Terazijskog tunela nivo podzemnih voda podignut za čak tri metra, pa je u mnogim objektima morao da bude uveden poseban sistem pumpi za drenažu.

Mnogi potoci koji su nekada tekli na području Beograda, danas su zarobljeni u kanalizacionim cevima i kolektorima.

            

3. Pećina u centru grada

Ispod crkve svetog Marka na Tašmajdanu nalazi se Šalitrena pećina odakle se još u rimsko doba vadio kamen koji je korišćen u različite svrhe, a najčešće za pravljenje sarkofaga koji su kasnije iskopavani na različitim lokacijama u Beogradu.

                 

4. Dubine Rimskog bunara

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

                

Rimski bunar jedna je od najvećih turističkih atrakcija za koju su vezane mnoge legende, što ovu građevinu čini još interesantnijom. Do dna bunara i nazad vodi 212 stepenika složenih u dve spirale, tako da se oni koji silaze i oni koji se penju ne susreću i ne smetaju jedni drugima dok nose teške sudove sa vodom.
Inače, bunar je dubok čak 62 metra, što je za 10 metara niže od najniže tačke u Beogradu. 

                   

5. Najveći centar masona 

Printskrin: Youtube/jelenavasic989

                 

Piramida, jedno od osnovnih obeležja masona nalazi se na mnogim fasadama, ali i na mnogim grobnicama. U obliku piramide izgrađena je grobnica Branislava Nušića, dok na grobnici Vojvode Mišića takođe postoji masonski simbol u vidu grane akacije koja ima izuzetno jaku simboličku vrednost kod masona.

                     

6. Prva kafana u Evropi 

Po rečima istoričara, prva kafana u Evropi otvorena je na Dorćolu je davne 1522. godine. U tom objektu služila se samo crna kafa, pa postoji pretpostavka da je reč “kafana” tako dobila naziv.

                    

7. Hrabrost 

Foto: Facebook / Inicijativa da Stari savski most ponese ime Miladina Zarića

        

Za vreme Drugog svetskog rata,  20. oktobra 1944. godine, Beograđanin Miladin Zarić sprečio je Nemce da miniraju stari Savski most. Bio je to jedini veliki most u Evropi koji je izbegao rušenje.

           

8. Prvi grafiti u Beogradu 

Sovjeti koji su tražili i deaktivirali mine koje su ostale posle povlačenja nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, bezbedne objekte su obeležavali oznakom “provereno min net”, što se smatra začetkom grafita u Beogradu. 

Drugi, potencijalno opasni objekti su u to doba bili zazidavani, pa je na taj način ostalo dosta tajni i neistraženih gradskih priča.

                   

9. Najveća pravoslavna građevina na Balkanu 

Hram Svetog Save na Vračaru jedan je od najpoznatijih simbola Beograda. Ukupna visina Hrama iznosi 82 metra, kupola mu je visine 70 metara i ima pozlaćeni krst od 12 metara, čime zauzima status najveće pravoslavne građevine na Balkanu.

             

10. Beograd u video igrama 

Beograd se pojavljuje u popularnoj računarskoj video igri “Battlefield 2142.” koju pravi EA Games. Teren na kome se igra je mapa Beograda i predstavlja Evropsku uniju koja se bori protiv pan-azijskih jedinica nakon velikog futurističkog ledenog doba. 

U igri Half-Life 2, zgrada Narodne skupštine Republike Srbije je adaptirana u grad Siti 17 u kojem se odigrava radnja ove igre. Zgrada se u igri zove Overvoč neksus. Takođe, spomenik Knezu Mihailu Obrenoviću se pojavljuje u istoj igri.

                

BIRO

         


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                                     


Preporučene priče:

Ponos Hrvatske: Nacionalni park Kornati (VIDEO)

Mapa simbola na koju je ex-Yu bila ponosna

Abu Dabi: Grand Sheikh Zayed Mosque (FOTO)