INFO BIRO

Srbija: Pet planinskih vrhova koje morate da osvojite (FOTO)

Čak i ako se nikada niste bavili planinarenjem, ova akcija vam neće teško pasti

Iskustva onih koji u Srbiji traže ono što je najlepše pokazuju da se lepi vidikovci mogu videti sa vrhova Ovčara, Kablara, Gučeva, Tare, Rtnja, Zlatibora, Kopaonika i još nekih nedovoljno promovisanih planina Srbije. Zahvaljujući entuzijazmu biciklista i planinara otkrivaju se vidikovci kakvima retko koja država može da se pohvali. Portal gost.rs predstavlja pet planinskih vrhova koje morate da osvojite, čak i ako se nikada niste bavili trekingom. Jer, pešačenje nije preterano teško, a panorama koju budete videli kada osvojite vrh biće vredna svakog koraka koji ste napravili na putu od podnožja...

  

Trem

Najviši vrh Suve planine nalazi se na 1.810 metara nadmorske visine. Poznat je po tome što su se dvoje planinara na njemu venčali, o čemu svedoči i kamen sa natpisom koji ćete pronaći ako se uputite ka najvišoj tački ove planine. Ukoliko nameravate da trekujete do Trema, najbolje je da krenete pred ponoć jer je izlazak sunca na ovom vrhu vredan noćnog planinarenja.

  

Midžor

Najviši planinski vrh Srbije nalazi se na Staroj planini, na 2.169 metara. Kamen koji označava vrh Stare planine ujedno je i granica sa Bugarskom. Na putu do Midžora imaćete priliku da upoznate raznovrstan biljni i životinjski svet. Planinari koji su penjali Midžor kažu da je najbolje vreme za trekovanje na Staroj planini kasno proleće - kraj maja i prva polovina juna.

  

Zborište

Najviša tačka na srpskoj lepotici Tari koji se nalazi na preko 1.500 metara nadmorske visine. Zborište je dobilo ime jer su se na tom mestu sastajali hajduci i održavali zborove. S' obzirom na to da je Tara nacionalni park prebogat vidikovcima sa kojih pogled seže na Perućac i Zaovine, Zborište može da bude samo jedan od argumenata da izdvojite svoje slobodno vreme za osvajanje Tare.

  

Vrh Kablara

Željni ste raskošnih prizora? Trk na Kablar! Veličanstven pogled na Zapadnu Moravu koja teče vijugavom klisurom, kao i vrhovi susednog Ovčara opčiniće vas za tren... Najviša tačka na Kablaru je 889 metara, ali s' obzirom na teren ne bi bilo loše da krenete u pratnji profesionalnih vodiča.

  

Šiljak

Najviši vrh Rtnja nalazi se na 1.565 metara nadmorske visine. Ono što, međutim, izdvaja Rtanj od ostalih planinskih lepotica širom Srbije je činjenica da je ovo jedina planina u obliku piramide. Ako se popnete na Šiljak (a verujte da to zaista nije teško!), moći ćete da vidite pola Srbije kao na dlanu. Čuveni "Vidovdanski uspon" koji se održava svakog leta okupi po nekoliko hiljada planinara i rekreativaca, pa je zadovoljstvo osvajanja vrha veće. Osim toga, legenda kaže da ko jednom dođe na Rtanj mora da ponovi planinarsku avanturu na istom terenu...

BIRO/gost.rs


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Spremni ste za izazov? Ova mlada blogerka će vam promeniti život!

Pet korisnih saveta: Kako da iznajmite dobar stan u Dubaiju

Sport u srcu: Triatlon u Abu Dabiju (FOTO+VIDEO)