INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Zamak u Baču, vodeni grad u vojvođanskoj ravnici

Upoznajte najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje na području cele Vojvodine

U vreme ugarskog kralja Karla Roberta, na prostoru današnje Bačke, jednog od turističkih potencijala Srbije, sa svih strana opasana rekom nikla je Bačka tvrđava.

Spadala je u takozvane vodene gradove - do nje se moglo stići samo pokretnim mostom. Nalazila se na nekadašnjem ostrvu između reke Mostonge i jednom od njenih rukavaca. 

Iako nije direktno pozicionirana na Dunavu, smatrala se dunavskim zamkom, jer se nalazi u slivu ove reke.

Ugarski kralj podigao je Bačku tvrđavu da bi sprečio pritiske srpskog carstva na ugarsku granicu. U to vreme, tvrđava je imala osam kula sa čuvenom donžon kulom, odaje upravnika okruga, kuhinju, bunar, boravište za stražare... Iako je izgradnja počela 1338. godine, konačni izgled Bačka tvrđava dobila je u 15. veku, piše Telegraf.rs

Otomanski putopisac Evlija Čelebi ostavio je dragocene podatke o Baču i zamku koji je dominirao bačkom ravnicom:

„To je divna tvrđava na jednom jezeru koje dobiva vodu iz Dunava, ima četvorougaoni oblik, a sva je sazidana od cigle... U ovom gradu nalazi se još jedna velika kula; to je prava kosmorama, koja je okrenuta prema jezeru. Na njoj se nalazi divno odmaralište poput carskog. To je dvorac lep kao Havernek; u njemu se sastaju svi prosvećeni i iskreni prijatelji iz grada da se odmore i razonode.“

Bačka tvrđava spaljena je, razrušena i napuštena početkom 18. veka, vodena površina kojom je bila opasana je presušila, a nekadašnje velelepno zdanje pohodili su lovci na blago, verujući da će među zidinama zamka pronaći zlatnike i uspeti da se preko noći obogate. 

Nekoliko godina po završetku Drugog svetskog rata Bačka tvrđava dobila je status spomenika kulture. Donžon kula sa pet etaža je obnovljena, objekat u okviru tvrđave je rekonstruisan, a čuvena bačka lepotica zajedno sa podgrađem proglašena je za prostornu kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja.

Naš BIRO

Foto: Ivan Strahinić


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Kako je vodopad Ripaljka dobio ime

"Nečista krv" prvi film na srpskom jeziku na Netflixu

Turistički aduti Srbije za goste iz Emirata