INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Kako je vodopad Ripaljka dobio ime

Ima 11 kaskada, ukupne visine oko 40 metara, a najveći je visok od 11 do 14 metara, u zavisnosti od godišnjeg doba

Na svega pet kilometara od centra Sokobanje, na planini Ozren, nalazi se vodopad Ripaljka, jedna od mnogobrojnih prirodnih atrakcija Srbije.

Impozantno delo prirode ujedno je i prvi spomenik prirode u nekadašnjoj SFRJ, zaštićen zakonom pre 73 godine. Ali, kako to kod nas obično biva, domaći turisti „otkrili“ su ga tek 2020, kada su zbog pandemije korona virusa mnoge države zatvorile svoje granice, pa je tako nekada čuvena Sokobanja iznova vratila stari turistički sjaj, piše Telegraf.rs

Ripaljka je nastala rečici Gradašnici, koja se ispod Sokobanje uliva u Moravicu. Ima 11 kaskada, ukupne visine oko 40 metara, a najveći je visok od 11 do 14 metara, u zavisnosti od godišnjeg doba, i poznat je kao Velika Ripaljka.

Prvi sledeći vodopad po visini na Gradašnici visok je pet metara i nosi naziv Mala Ripaljka.

Ako ste se pitali kako je ovaj vodopad dobio ime, odgovor bi trebalo potražiti u jeziku naroda ovog kraja. U narodu se kaže da voda ripa, odnosno skače, pa otud i naziv vodopada Ripaljka.

Velika Ripaljka najveća je kad se tope snegovi – tad visina iznosi oko 14 metara, a leti neretko ume i da presuši, kad su temperature ekstremno visoke. 

Ima, međutim, mnogo turista koji svedoče da je tokom leta na ovom mestu kraj Sokobanje moguće osetiti takozvani Lenardov efekat, odnosno kupati se u negativnim jonima koji imaju izvanredno blagotvorno dejstvo na organizam. 

Vodopad Ripaljka jedan je od najposećenijih i najčešće fotografisanih vodopada u poslednje dve godine u Srbiji.

Naš BIRO

Foto: Ivan Strahinić


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Najstarija srpska gimnazija nalazi se u Sremu

Srbija dobija prvo gejming selo

FOTO-PRIČA: Zlatibor kakav želimo da zapamtimo