INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Via Dinarica - nova najbolja staza na svijetu

National Geographic Traveler magazin proglasio je Via Dinaricu jednom od top destinacija za 2017. godinu

Dinaridi, prostrana i bogata geomorfološka cjelina, koja se prostire od Slovenije preko Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije do Albanije, pravi je raj za planinare i ljubitelje netaknute prirode. U području gdje Dinaridi počinju, kod rijeke Soče lancem Trnovski Gozd u Sloveniji, pa sve do Prokletija u sjevernoj Albaniji, smjenjuju se izuzetne pejzažne vrijednosti, brojni krški oblici poput štrapa, kemanica, pećina, ponornica, dolina i zaravni, sve do napuštenih i zaboravljenih čobanskih i lovačkih puteva.

Via Dinarica je put namijenjen planinarima, biciklistima, rafterima, alpinistima i drugim rekreativcima koji posjećuju Dinaride kao turisti, ali je takođe i platforma za razvoj i unaprjeđenje životnih uslova za ljude koji žive u Dinaridima.

Put Via Dinarica sastoji se od tri osnovna smjera - tri uporedne trase: Plava linija prati jadransku obalu povezujući primorski niz dinarskih planina, Bijela linija obuhvata visoke Dinaride, a Zelena linija unutrašnje Dinaride.

S obzirom na to da je riječ o planinskom vijencu koji dominira jugoistokom Evrope i koji krije ogroman turistički potencijal, prije 10-ak godina rodila se ideja da se pokrene regionalni projekat i put Via Dinarica. Ipak, ovo ostaje samo ideja, sve do 2015. godine, kada je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske inicirao projekat Via Dinarica. Od tada se intenzivno radi na trasiranju, uređenju i promovisanju dinarskog mega-puta od Slovenije do Albanije, a sve sa ciljem ukazivanja na potencijale koje regija ima, kako za regionalni razvoj i pustolovni turizam, tako i za sportske i društvene djelatnosti u planinskim područjima.

- Narodi koje povezuje Via Dinarica dobro se poznaju i međusobno se dobro razumiju. Oni dijele zajednički prostor - prostor Dinarskoga gorja, ali imaju i stoljetne privredne, kulturne i druge veze. Posebna vrijednost ovoga projekta je što na sasvim novim zdravim temeljima privrednog i turističkog razvitka uspostavlja veze koje su u nedavnoj prošlosti bile grubo prekinute ratnim zbivanjima. Taj projekt donosi novi kvalitet svim narodima na Via Dinarici, jer nas upućuje da zajednički promovišemo vrijednosti dinarskog prostora na kom živimo - priča za magazin 6yka Alan Čaplar, predsjednik Udruge Via Dinarica Hrvatska.

Da je Via Dinarica zaista nešto posebno, možda su najbolja potvrda pisanja stranih časopisa kao što su National Geographic, Vogue, Independent i Lonely Planet Travel News, koji su je već proglasili jednim od najatraktivnijih dužinskih planinarskih puteva na svijetu. Vougue tako ističe da je Via Dinarica jedno od najboljih mjesta u svijetu za medeni mjesec parova koji preferiraju aktivnu zabavu i boravak u prirodi, dok je prestižni National Geographic Traveler Via Dinarica stazu uvrstio u najbolje destinacije svijeta za 2017. godinu.

Više informacija o ovom biseru Balkana kom se divi cijeli svijet možete naći na Facebook stranici - kliknite OVDJE

BIRO/6yka

Fotografije: viadinarica.com


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Bosanska dijaspora - zlatni rudnik za domovinu

Humani ultramaratonac iz Srbije: Ko sme, taj i može! (VIDEO)

Let iznad Dubaija taksi-dronom?! Što da ne! (VIDEO)