INFO BIRO

Bosanska dijaspora - zlatni rudnik za domovinu

Neke od najznačajnijih investicija u BiH realizirane su uz pomoć članova zajednice dijaspore

Dijaspora ima neprocjenjiv razvojni potencijal BiH. To se prije svega ogleda kroz stimuliranje ekonomskog razvoja BiH gdje dijaspora znatno doprinosi, a zatim stabilnost domaće ekonomije kroz slanje novčanih doznaka, piše Radio Sarajevo.

Prema procjenama Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), novčane doznake i drugi finansijski transferi iz inozemstva u BiH godišnje dostižu od 2,5 do 3,5 milijardi konvertibilnih maraka. Dijaspora je bitan faktor u vanjskoj i unutrašnjoj trgovini, te u stepenu direktnih stranih ulaganja, pristupu stranim tržištima kroz pružanje relevantnih tržišnih informacija, te pronalaženju podudarnih poslovnih partnera u inozemstvu, dostupnosti i korištenju modernih tehnologija i novih načina poslovanja. Neke od najznačajnijih investicija u BiH realizirane su uz pomoć članova zajednice dijaspore.

U istraživanju koje je FIPA radila na uzorku od 70 posjećenih kompanija, utvrđeno je da je 26 kompanija (ili 41,3 odsto) povezano s dijasporom. Od tih kompanija u 80,8 odsto (21 kompanija) privrednici porijeklom iz BiH su vlasnici ili suvlasnici, u pet kompanija oni su uposlenici ili savjetnici.

Direktna strana ulaganja u BiH u 2015. godini su iznosila 476,7 miliona KM ili 243,7 miliona eura.

BiH je jedna od zemalja u regionu koja ima najbrojniju dijasporu. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, broj onih koji žive van BiH, a rođeni su u njoj, iznosi 1.671.177, dok s potomcima, drugom i trećom generacijom, ovaj broj doseže dva miliona. U iseljeništvu su jednako zastupljeni muškarci i žene, tako da su zastupljene sve starosne skupine, što ukazuje da se iz BiH najčešće iseljavaju kompletne porodice. Prosjek starosti iseljenika je oko 40 godina.

BIRO/Radio Sarajevo


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Emirati ponovo u Ginisovoj knjizi rekorda!

Otići ili ostati? Ovo je odgovor na najveću životnu dilemu

Imate diplomu, a nemate posao? Dođite u Dubai! (VIDEO)