INFO BIRO

Foto-priča: Top 10 najspektakularnijih muzeja na svetu

Lista ne bi bila kompletna da nema Bliskog Istoka...

Ovo je lista  deset najlepših muzeja na svetu, piše Blic.

             

1. Muzej Orsej

                  

Jedan od najpoznatijih muzeja Pariza svakako je Muzej Orsej. Ovaj muzej na levoj obali Sene smešten je u rekonstruisanu železničku stanicu izgrađenu 1900. godine povodom Svetske izložbe u Parizu. Stanica je bila u upotrebi do 1939. godine, a onda je zatvorena i zaboravljena (osim 1962. godine, kada je tu sniman film Proces Orsona Velsa). Zgrada je kasnije korišćena kao pozorište i sala za aukcije. U jednom trenutku čak je bilo razmatrano i njeno rušenje. Ipak, gradske vlasti Pariza su 1977. godine odlučile da u ovom zanimljivom prostoru otvore muzej, koji je počeo sa radom 9. decembra 1986. godine.

               

2. Muzej Gugenhajm 

               

Muzej Gugenhajm je muzej moderne umetnosti, koji se nalazi u Bilbau u Španiji na obali reke Nervion. Izgrađen je 1997. godine u industrijskom delu grada, nasred brodskog doka i okružen čeličanama. Ovaj muzej se svrstava u najbolje građevine XX veka i spada u najpoznatije muzeje na svetu. Muzej Gugenhajm je projektovao kanadsko-američki arhitekta Frank Geri, poznat po specifičnom skulpturalnom pristupu. On je sam rekao: "Cilj je bio da se sagradi zdanje sa jakim identitetom". Ovim projektom je potpuno promenio način shvatanja arhitekture i muzejske umetnosti. Projekat je izveden prema kompjuterskom 3D programu Catia i ukazuje na kompleksnost forme i visoke umetnosti.

                  

3. Oskar Nimajer muzej u Braziliji 

                

Ovaj muzej je otvoren u sezoni 2002-2003. godine i ubrzo je zadobio nadimak "Oko" zbog svog specifičnog oblika koje podseća na ljudsko oko na žutom postolju. Legendarni brazilski arhitekta Oskar Nimajer je projektovao ovu zgradu je bio jedna od ključnih figura moderne arhitekture. Imao je 95 godina kada je izgradnja ovog muzeja završena.

              

4. Britanski Muzej London 

               

Hol ovog muzeja delo je britanskog arhitekte Roberta Smirkea i otvoren je 1852. godine, a izrađen je neoklasičnom stilu. Britanski muzej u Londonu jedan je od najznačajnijih svetskih muzeja. Njegova stalna kolekcija broji oko 8 miliona umetničkih dela i jedna je od najboljih, najraznovrsnijih i najvećih na svetu i obuhvata prikaz ljudske istorije i kulture od samog nastanka do danas. Ovaj muzej osnovan je 1753. godine najviše se oslanjajući na kolekciju fizičara i naučnika ser Hansa Slouna. Ekspanzija umetničkih dela koje ovaj muzej poseduje dogodila se najviše zahvaljujući britanskim kolonijalnim osvajanjima. Danas se oko mnogih dela vode polemike oko potrebe vraćanja istih u zemlju porekla. Do 1997. kada je Nacionalna biblioteka izmeštena iz zgrade Nacionalnog muzeja, predstavljao je jedinstvenu građevinu u svetu koja je pod istim krovom držala nacionalni muzej antikviteta i biblioteku.

                      

5. Kraljevski muzej Ontarija 

 

                  

Originalna zgrada Kraljevskog muzeja Ontarija otvorena je 1914. godine. Danas je taj deo muzeja poznat kao zapadno krilo. Muzej je imao dva velika proširenja, jedno tokom 80-ih godina XX veka i poslednje, koje je dalo ovaj neobičan, a tako karakterističan za Toronto, spoj starog i novog – Kristal Majkla Li-Čina. Kristal je delo arhitekte Danijela Libeskinda koji je bio inspirisan ROM kolekcijom dragulja i minerala. On je završen 2007. godine i kažu da je zapravo vratio značaj starom zdanju i istakao ulaz u zgradu koji je, kada je ona otvorena, imao centralno mesto.

                    

6. Muzej Sumaja u Meksiko Sitiju 

            

Muzej "Soumaya" je vlasništvo meksičkog magnata i najbogatijeg čoveka na svetu Karlosa Slima. Zgrada je asimetričnog oblika, poput kobilice kakvog tankera, trapeza u pokretu ili goleme gljive u Magritovom maniru, popločana sa 16.000 heksagonalnih aluminijumskih pločica koje reflektuju sunčevo svetlo, dok joj je unutrašnjost poput bele puževe kućice, što pomalo podseća na njujorški Gugenhajm. Zdanje koje nosi ime Slimove supruge Sumaje koja je umrla 1999, projekat je meksičkog arhitekte Fernanda Romera, oženjenog jednom od Slimovih ćerki.

             

7. Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu 

                       

Muzej Ermitaž (u Rusiji je to bio naziv za vile izvan grada i paviljone s parkovima) nalazi se u ruskom gradu Sankt Peterburgu i predstavlja jednu od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih galerija u ljudskoj istoriji i kulturi. Njegova ogromna zbirka izložena je u 6 zgrada, a glavna je zgrada zapravo Zimski dvorac koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva a projektovao ga je italijanski arhitekta Bartolomeo Rastreli, smestivši ga na obalu reke Neve, tačno preko puta zlatnih tornjeva crkve Svetih Petra i Pavla.

                        

8. Muzej islamske umetnosti u Dohi 

                  

Remek-delo prožimanja moderne arhitekture i vekovne tradicije je Muzej islamske umetnosti u Dohi. Impozantna građevina smeštena u zalivu katarske prestonice otvorena je 2008. godine i predstavlja centar umetnosti Srednjeg Istoka. Muzejska riznica obuhvata primerke islamske umetnosti iz Španije, Egipta, Iraka, Irana, Turske, Indije i centralne Azije. Kolekcije keramike, stakla, novčića, kao i predmeta od drveta i metala svedoci su muslimanske istorije od Vll veka do danas.

                

9. Vatikanski muzej 

                     

Činjenica je da Vatikanski muzej čine mnogobrojne raskošne prostorije u kojima su smeštena mnoga remek dela koje su pape sakupljale vekovima. Od renesanse do današnjih dana nije bilo velikog umetnika koji u ovim prostorijama nije ostavio traga. Ako provedete dovoljno vremena pred ovim remek delima, dešavaju se zanimljiva lutanja misli, freske počinju da dobijaju treću dimenziju, obuzima vas neki osećaj blaženstva i prijatnosti.

                    

10. Narodni muzej umetnosti u Osaki 

              

Dok se dobar deo muzeja nalazi pod zemljom, vidljiva čelično-staklena konstrukcija uzdiže se ka nebu do visine od 50 metara. Nagrađivani argentinski arhitekta Sesar Peli želeo je da oponaša trske bambusa koje se njišu na vetru. Igra svetlosti u holu zgrade odaje čudesan osećaj unutrašnjeg galerijskog prostora.

                          

BIRO

              


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                                           


Preporučene priče:

Za divljenje: Devojka koja je za primer svima (FOTO+VIDEO)

Montenegro - Wild Beauty

Dubai biblioteka: Četiri i po miliona knjiga na jednom mestu

;