INFO BIRO

Za divljenje: Devojka koja je za primer svima (FOTO+VIDEO)

Posle ove priče, shvatićete da ništa nije nemoguće...

Foto: Marko Todorović

                      

Ana Jovović (16) je tinejdžerka koja nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Na prvi pogled vedra, nasmejana i srećna, a na drugi pomalo tužna i zatvorena osoba. Ipak, kada neko razgovara s njom, ne može ni da pomisli kroz šta je sve prošla u životu, piše Telegraf.

     

Operacija u trećoj godini života

Rođena je 1999. godine; imala je godinu dana kada joj je majka otkrila čvorčić na desnoj potkolenici, a tri kada su joj amputirali nogu.

– Prvo su mislili da je sve bezazleno, međutim, kasnije se pokazalo da je u pitanju tumor i Ana je operisana. Terapije koje je počela da prima su bile toliko drastične da smo morali da prekinemo s njima. Tada sam sebi rekla “ako je već suđeno da umre, neka umre od bolesti, a ne od citostatika” – kaže Anina majka Zorinka Jovović i nastavlja:

– Od prvog momenta bila je svesna bolesti, jer sam uvek otvoreno s njom pričala; jedino pitanje bilo je koliko je ona to sve mogla da razume. Kada se loše osećala tražila je da budem uz nju, ali kada je bila dobro, tražila je igru.

                  

Foto: Marko Todorović

                        

Suočavanje sa stvarnošću

Ana je osećala bol i u početku joj je bilo veoma teško. Pričala je kako oseća petu, iako je više nije imala. Kasnije su usledili drugi strahovi - od toga da se nikada neće udati jer nema nogu, pa sve do toga da nije mogla da shvati kako je to kada neko nosi protezu za nogu, jer kako je pričala, “to nije noga, jer kroz nju ne može da teče krv”. Međutim, ova hrabra tinejdžerka uspela je da se izbori sa svim problemima koje joj je život doneo, i okrene se sportu u kom ređa uspehe.

– Bila sam drugi razred osnovne škole kada sam krenula da treniram plivanje, i evo već pet godina sam u klubu “11. april”. Do sada sam učestvovala na brojnim takmičenjima i osvojila 38 medalja – priča Ana.

                                

Foto: Marko Todorović

      

U vodi sam najslobodnija

Sasvim je sigurno da izaziva pažnju gde god da se pojavi, pa tako i na bazenu, ali njoj ništa nije moglo da stane na putu da postane četvorostruka juniorska svetska šampionka u plivanju za osobe sa invaliditetom.

- Ljudi su iznenađeni kada me vide na bazenu, ali im je isto tako drago što postoji osoba koja i pored svega pliva, uživa u životu i smeje se kao da nema nijedan problem. Ja sam bila mala kada se sve to dogodilo, nisam bila toliko svesna onoga šta se događa oko mene, ali sam uvek imala podršku svoje porodice, posebno mame i prijatelja – kaže Ana i dodaje: 

Voda je za mene sloboda, kada sam u njoj, ja iza sebe ostavim sve probleme i fokusiram se samo na bazen i na trening.

                            

Foto: Marko Todorović

     

Vera i podrška

Cilj ove hrabre tnejdžerke je da sledeće godine ode na Svetsko prvenstvo, pa je već uveliko počela da se priprema kako bi ispunila normu. Ana je sa majkom Zorinkom 2011. godine išla na hodočašće u Jerusalim. Tada joj je dozvoljeno da ispred imena doda titulu “hadži”.

- Vera drži i mene i nju. Da nisam bila uz Gospoda, sve bi bilo drugačije. Uskoro će dobiti protezu koja ima koleno i dva zgloba, savremena je i skoro pa kao da ima svoju nogu, jer se to stopalo prilagođava podlozi - priča gospođa Zorinka.. Ana ima veliku podršku sa svih strana, od svoje porodice, trenera Bojana Počuče, prijatelja iz škole koji dolaze na njene treninge i takmičenja, kao i od profesora.

- Želim svima koji su me podržali i pomogli da se zahvalim. Plivanje predstavlja moju budućnost i znači mi podrška koju imam – iskrena je Ana.

Pogledajte u video-prilogu kako izgleda njen trening:

    

BIRO

              


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                                          


Preporučene priče:

Volite Moniku Beluči? Sad ćete je voleti JOŠ VIŠE (FOTO)

Naš Danilo trči za one kojima je najteže – podržite ga!

Nasir al-Mulk Mosque: Iranska arhitektura koja ostavlja bez daha (FOTO)