BIRO PRIČE

Dubai biblioteka: Četiri i po miliona knjiga na jednom mestu

Najveća biblioteka u arapskom svetu biće otvorena krajem iduće godine.

U naselju Al Jadaf u Dubaiju 2017. godine biće otvorena biblioteka u kojoj će se naći četiri i po miliona naslova, najavio je šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, vladar Dubaija i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema njegovim rečima, fond biblioteke će činiti milion i po štampanih knjiga, milion audio knjiga i dva miliona elektronskih knjiga, što će biti najveća biblioteka u arapskom svetu, ali i najveća elektronska biblioteka na planeti.

- Želimo dinamičnu biblioteku koja će čitaoce podsticati da čitaju od detinjstva, dok će naučnike, istraživače i specijaliste stimulisati da čitaju i u zrelim godinama - rekao je vladar Dubaija.

Prema njegovim rečima, u biblioteci će se nalaziti i prostorije namenjene za pisce i mislioce.

Kako prenosi Klix.ba, u zgradi u obliku knjige, sa prelepim pogledom na Dubai čuvaće se kultura Emirata, promovisati arapski jezik i savremeni arapski rečnik, kao i 25.000 dela prevedenih na arapski jezik.

- Ljudski um je središte razvoja, a knjiga je alat koji se koristi za obnovu uma. Narod nikada ne može rasti bez obnovljenog uma i obrazovanog duha - istakao je šeik Muhamed.

Prema prvim najavama, u ovoj biblioteci godišnje će biti održano više od 100 kulturnih događaja.

Do 2025. godine, zahvaljujući humanitarnom projektu šeika Muhameda koji će konsolidovati rad 28 različitih humanitarnih organizacija, u Emiratima će biti odštampano 10 miliona knjiga. Opširnije o globalnoj inicijativi premijera UAE pročitajte OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Od 1. jula izlazna taksa na aerodromima u Dubaiju

Top 11 dokaza da vam je Dubai ušao pod kožu (FOTO)

Foto-priča:Dubai - od pustinje do velegrada


;