INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Krenula brza pruga Saudijske Arabije

Vernici će ubuduće mnogo brže stizati do Meke i Medine

Haramain brzi vozovi započeli su u četvrtak, 11. oktobra, komercijalnu vožnju između Meke i Medine. Prvog dana rada brzu železnicu Saudijske Arabije koristilo je više od 800 putnika. Kako je najavljeno na otvaranju, godišnje čak 60 miliona putnika, mahom vernika dolazi u Meku, pa je brza železnica bila logičan potez saudijskih vlasti da rasterete drumski saobraćaj i olakšaju putovanje do zapadnog dela države.

  

  

- Ovo je istorijski trenutak dostignuća u naprednoj transportnoj industriji u Kralјevini – izjavio je načelnik javnog prevoza i vršilac dužnosti predsednika Saudijske železničke organizacije (SRO) Rumaih Al-Rumaih. – Zahvaljujem kralјu Salmanu i prestolonasledniku Muhamedu bin Salmanu jer su pružili veliku podršku da ovaj san postane realnost. Brza železnica je najveći saobraćajni projekat na Bliskom istoku i ujedno poklon koje su vlasti Saudijske Arabije pripremile za više od 1,5 milijardi muslimana širom sveta.

  

  

Kompletan projekat započet je 2011. godine i koštao je oko 16 milijardi dolara.

Vozovi na relaciji Meka-Medina saobraćaće dva puta dnevno i prelaziće razdaljinu od 450 kilometara. Putnici mogu da rezervišu i kupe kartu onlajn – kliknite OVDE

Takođe, otvorena je posebna telefonska linija 92-000-4433 za dobijanje informacija o redu vožnje i cenama karata. Za odlazak iz Meke u Medinu cena karte u turističkoj klasi košta 75 saudijskih rijala, a u poslovnoj 125 saudijskih rijala.

  

  

Saudijska Arabija sve više para ulaže u izgradnju infrastrukture i širi kapacitete železničkog saobraćaja, uključujući i sistem metroa u iznosu od 22,5 milijardi dolara koji se gradi u glavnom gradu Rijadu. Naime, Arabija želi da diverzifikuje ekonomiju koja zavisi od nafte.

  

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Zvanično: Koliko stranci mogu da zarade u Emiratima

DIJASPORA – priča koja tera na razmišljanje

Arabija: Pazite šta objavljujete na društvenim mrežama!