BIRO PRIČE

Zvanično: Koliko stranci mogu da zarade u Emiratima

Rezultati najnovijeg istraživanja jasno pokazuju zbog čega je jagma za preseljenjem u zemlje Bliskog istoka iz godine u godinu sve veća

Prema najnovijim istraživanjima za 2018. godinu, prosečna godišnja zarada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) iznosi oko 570.000 AED, što je doprinelo da UAE u HSBC godišnjem izveštaju budu rangirani kao deseta najbolja država na svetu za život i rad.

Ali, u 2017. godini Emirati su imali bolji plasman – nalazili su se na sedmom mestu iste liste.

Od 859 ispitanika, više od polovine je kao razlog za preseljenje u UAE navelo veću platu. Takođe, više od petine ispitanika potvrdilo je da su njihova primanja udvostručena otkako su se preselili u ovu bliskoistočnu zemlju i zaradili prvu platu.

Čak dve trećine anketiranih izjasnilo se da imaju veće plate po dolasku u UAE (ne navodeći razliku u procentima između prethodno ostvarenih zarada u drugim zemljama sveta), uprkos činjenici da troškovi života u Emiratima nisu zanemarivi.

“Finansijska korist od preseljenja u Emirate može da bude značajna”, navedeno je u izveštaju, iako je 39 odsto ispitanika priznalo da ne oseća sigurnost po pitanju o(p)stanka na poslu.

  

  

Učesnici istraživanja ocenjivali su visinu plate, mogućnost povišice, uslove za štednju, ekonomsko poverenje, preduzetništvo, političke prilike, napredovanje u karijeri, sigurnost posla, kvalitet života, zdravstvene usluge, kulturni život, integrisanje u zajednicu i sklapanje novih prijateljstava. Takođe, izjašnjavali su se i o društvenom životu, troškovima školovanja dece, obrazovnom sistemu, društvenoj toleranciji, balansu između radnih obaveza i privatnog života...

Na listi destinacija na kojima se može najviše zaraditi našla se Švajcarska, gde je prosečna godišnja plata oko 732.000 AED. UAE su se našli na šestom mestu kada je reč o visini godišnjih prihoda.

  

Ispitanici su se izjasnili da je Bahrein najbolja zemlja na Bliskom istoku za život i rad, što joj je na rang listi svetskih zemalja obezbedilo petu poziciju. U odnosu na Emirate, u Bahreinu je bolji balans između poslovnih obaveza i privatnog života, sigurnost zaposlenja je veća, za kraće vreme moguće je obezbediti povišicu, zdravstvena zaštita je bolja, a tolerancija na malo višem nivou.

Među državama u kojima se može najviše zaraditi nalaze se još i Singapur, Novi Zeland, Nemačka i Kanada.

  

Od ostalih bliskoistočnih zemalja, Turska se našla na 24. mestu, a Saudijska Arabija na 26. poziciji. Prednosti života u Turskoj u odnosu na Emirate su lakše integrisanje u zajednicu, bogatiji kulturni život, širi spektar zdravstvenih usluga u okviru paketa osiguranja i niske cene garderobe i školskog pribora za decu.

  

I u Saudijskoj Arabiji troškovi u vezi sa decom niži su nego u Emiratima, zadovoljstvo zdravstvenim uslugama je veće, kao i sigurnost zaposlenja, a kao četvrtu prednost ispitanici su naveli da je u Arabiji lakše uštedeti nego u Emiratima. Po svim ostalim stavkama, UAE su daleko ispred Turske i Saudijske Arabije.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

DIJASPORA – priča koja tera na razmišljanje

Neverovatni popusti na Dubai šoping festivalu

Kazna za neodgovornost: Zapušten automobil – udar na džep!


;