INFO BIRO

Emirati: Nova pravila prilikom kupovine lekova

Izmene zakonske regulative stupiće na snagu za nekoliko meseci

Pojedini zakoni u Ujedinjenim Arapskim Emiratima daleko su bolji od onih koji postoje u ex-Yu, ali u nekim segmentima zakonska regulativa u pustinji kaska za balkanskom. Jedna od njih je i u vezi sa nabavkom antibiotika koji se sada mogu naći u slobodnoj prodaji, a koje većina građana Emirata uzima “na svoju ruku”.

Uskoro, ova praksa će biti promenjena. Ministarstvo zdravlja UAE namerava da novim nacrtom zakona striktno reguliše koje lekove je moguće podići isključivo uz recept; izvesno je da će se antibiotici naći u toj grupi.

Ovakvu odluku nadležni obrazlažu podacima dobijenim od Svetske zdravstvene organizacije, čija su istraživanja pokazala da između 50 i 80 odsto bakterija razvija otpornost na antibiotike, jer se oni neracionalno koriste. To dalje “vuče” za sobom duži tok lečenja onda kada su antibiotici jedini lek izbora, duži ostanak na bolovanju i razvijanje bolesti imunog sistema do kojih ne bi došlo da nije svaka kijavica lečena antibiotikom.

Pošto zakon bude stupio na snagu, što je planirano da se dogodi tokom 2018, Ministarstvo zdravlja i lokalne zdravstvene vlasti će intenzivirati kontrolu apoteka i proveravati da li farmaceuti poštuju novu regulativu. Kaznena politika će biti oštra, a u cilju racionalnije upotrebe lekova.

Da podsetimo, u većini ex-Yu država godinama već na snazi je zakon koji propisuje da antibiotike nije moguće kupiti u slobodnoj prodaji, već isključivo uz lekarski recept.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Ostrvo Sir Bani Jas – oaza zabave u pustinji

Kako će uvođenje poreza uticati na turiste u Emiratima

Fale samo tamburaši: Dubai pre osam godina i danas (VIDEO)