BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Ostrvo Sir Bani Jas – oaza zabave u pustinji

Prirodni rezervat, prelepe plaže, luksuzni hoteli, tematski parkovi, sportski tereni – sve na jednom mestu!

Ostrvo Sir Bani Jas, oko 250 kilometara zapadno od obale Abu Dabija, nekada je bilo privatno vlasništvo šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana, osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje mu je služilo kao oaza mira.

U želji da sačuva stanište za 13.000 životinja koje su na Sir Bani Jasu našle svoj dom, “Otac nacije” pokrenuo je 1971. godine projekat ozelenjavanja ove oaze; zasađeno je nekoliko miliona stabala drveća, a šest godina kasnije ostrvo je proglašeno prirodnim rezervatom. Antilope, gazele, žirafe, više od 100 vrsta retkih divljih ptica, gepardi, hijene, lame i druge životinje dobile su svoje zaštićeno carstvo u blizini Abu Dabija.

  

  

Vremenom, lokalne vlasti odlučile su da Sir Bani Jas ne ostane samo veliki prirodni rezervat u ovom delu Bliskog Istoka. Ovo ostrvo postalo je i mesto na kom se turisti mogu i te kako dobro zabaviti, baviti se sportom i odmarati na rajskim plažama i u luksuznim hotelima. Naime, pre 11 godina pokrenut je projekat turističkog razvoja; uloženo je više od 40 milijardi dolara, otvoren je tematski park Ferrari World, a finalni izgled Sir Bani Jas dobiće 2018. godine, kada bi prvobitni koncept trebalo da bude završen.

Do sada, ostrvo Sir Bani Jas posetilo je 25 miliona ljudi iz celog sveta. Očekuje se da će iduće godine taj broj skočiti barem za pet miliona, jer će na ovom mestu biti otvrena svetska atrakcija – tematski park Warner Bros, kao i novi hoteli.

   

Ali, ono po čemu je ostrvo postalo poznato – prirodni rezervat – i dalje donosi velike prihode. Nekada je bilo potrebno rezervisati mesto za vikend obilazak rezevrata kroz avanturistički safari čak godinu dana unapred! Danas, spoj očuvane divljine i luksuznih objekata za odmor i zabavu i dalje privlači svetske putnike koji od posete nekoj destinaciji očekuju uslugu sa sedam zvezdica. Istina, na Sir Bani Jasu ne postoje hoteli kategorisani kao “Burdž al Arab” u Dubaiju, ali i pet zvezdica je više nego dovoljno za odmor koji se pamti do kraja života.

  

Ljubitelji sportova mogu da uživaju na golf terenima, u vožnji kajakom, planinskom biciklizmu, streličarstvu, planinarenju i ronjenju.

 BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: 10 zanimljivosti o muzeju Luvr Abu Dabi

Priče iz pustinje: Život po drugačijim pravilima (VIDEO)

Top 10 prednosti i mana života u Srbiji i u Emiratima (FOTO)


;