INFO BIRO

Društvene mreže opasnije nego što roditelji misle

Nastavno osoblje preporučuje roditeljima da nadgledaju dečiju upotrebu interneta i njihovo ponašanje na društvenim mrežama.

Večito pitanje savremenih roditelja jeste da li je deci mesto na društvenim mrežama? U današnje vreme gotovo je nemoguće zabraniti detetu da ima profil na Instagramu i Fejsbuku, ali ono što svaki roditelj može da uradi jeste da nadgleda ponašanje svog deteta na socijalnim mrežama kako bi ga zaštitio od sve prisutnijeg sajber zlostavljanja.

Naime, opasnost od društvenih mreža za maloletnike je velika, a statitike pokazuju da je na platformama poput Fejsbuka, Tvitera, TikToka i Instagrama sve pristunije nasilje protiv kog mladi ne znaju uvek da se izbore na adekvatan način. 

„Zlostavljanje se može pojaviti u svim dobima ... iako može imati različite oblike. Vidimo sajber maltretiranje i uznemiravanje pretežno u mlađim uzrastima, a većina roditelja nema odgovarajuće mere za praćenje i korišćenja interneta kod dece", kaže Ketrin Sims, direktorka Raha International School iz Abu Dabija.

„Pratite uređaj svog deteta i redovno ga proveravajte. Ne dozvolite deci da prave naloge na društvenim mrežama barem pre nego što napune 13 godina, jer mnoge socijalne mreže nisu filtrirane“, savetuje Simsova.  

Incident koji se dogodio u jednoj školi u Dubaiju podigao je javnost na noge. Na snimku se vidi učenik koji razgovara sa devojkom, a zatim je povlači za kosu, dok devojka plače i traži da joj dozvoli da ode kući. Ova vrsta nasilja možda bi prošla nezapaženo da se 15-godišnji učenik nije usudio da na snimku taguje regulatora za obrazovanje iz Uprave za znanje i ljudski razvoj (KHDA), pozivajući na akciju. Epilog je suspenzija nasilnika i adekvatna pomoć devojci koja je pretrpela zlostavljanje. 

„Ako vidite nešto za šta verujete da ne bi trebalo da bude na našim platformama, preporučujemo vam da nam to prijavite pomoću naših alata u aplikaciji. Imamo timove koji rade 24/7 kako bi pregledali ove izveštaje i preduzeli odgovarajuće mere “, rekao je portparol Fejsbuka, kompanije koja je pre nekoliko godina kupila Instagram. 

Koji znakovi ukazuju na to da je vaše dete žrtva maltretiranja na društvenim mrežama?

Promene u ponašanju, uključujući promene u načinu spavanja i ishrane. 

Povećana, neobjašnjiva anksioznost.

Gubitak interesovanja za svakodnevne uobičajene aktivnosti.

Nezainteresovanost za pohađanje škole. 

Izbegavanje socijalnih kontakata, povlačenje u sebe.

Šta možete da uradite kako biste pomogli detetu? 

Kontrolišite njegove profile na društvenim mrežama. 

Razgovarajte sa detetom o onome što objavljuje u sajber prostoru.

Ohrabrite dete da pred vama nema tajni i da vam poveri ukoliko ima problem sa virtuelnim prijateljima. 

Potražite stručnu pomoć i podršku školskog psihologa ukoliko primetite da se dete povuklo u sebe. 

Ne zaboravite - nasilje u najvećem broju slučajeva rađa nasilje; ne dozvolite da vaše dete postane nasilnik kao odgovor na nasilje kom je izloženo na internetu. 

Nikoleta Leovac


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.     

Preporučene priče:

Srpska zastava na najvišoj zgradi na svetu

Aerodrom Dubai - lider u putničkom saobraćaju

UAE: Šta supermarketi rade sa svojim otpadom?

;