INFO BIRO

Dobra vest za zaposlene u privatnom sektoru u Omanu

Od januara 2018. nova obaveza za poslodavce

Ukoliko ste zaposleni u privatnom sektoru u Omanu, a poslodavac vam do sada nije regulisao zdravstveno osiguranje, od januara 2018. će morati da ispuni ovu zakonsku obavezu.

Ministar zdravlja Omana najavio je da će novi sistem zdravstvene zaštite biti uveden od početka naredne godine i da će biti sproveden u nekoliko faza.

- Omanu je neophodan plan zdravstvenog osiguranja – izjavio je ministar dr Ahmed bin Mohamed bin Obaid Al Saidi. – Svega devet odsto žitelja Omana i 10 odsto stranaca koji žive u našoj zemlji i rade u privatnom sektoru ima obezbeđeno zdravstveno osiguranje. Naš cilj je da podignemo kvalitet i efikasnost privatnog zdravstvenog sektora koji se mora takmičiti sa javnim sektorom. To, međutim, neće biti moguće ako ne postoji adekvatno finansiranje privatnog zdravstvenog sektora koji bi mogao da se osloni na fondove koje bi uplaćivale privatne firme za svoje zaposlene. One do sada to nisu činile, obrazlažući svoju odluku nedovoljnim prihodima.

U sultanatu Oman svega tri odsto nacionalnog dohotka odlazi na zdravstveno osiguranje. Međutim, upozorava ministar zdravlja, veći troškovi ne garantuju bolji kvalitet usluga. On podseća da postoje države koje su povećale izdvajanja za ovaj sektor, ali u isto vreme nisu obezbedile građanima bolju zdravstvenu zaštitu, što je konačna svrha izdvajanja sredstava za ovu namenu.

  

  

Stručna javnost u Omanu saglasna je sa tim da konsultacije sa lekarima nisu skupe, ali lečenje i lekovi zahtevaju dodatne troškove, pa bi osiguranicima trebalo obezbediti pokrivanje tih dodatnih troškova bar u nekoj meri.

Sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja u zemljama Bliskog Istoka tek je odnedavno postao jedno od gorućih pitanja kojom se bave vlasti u ovom delu sveta. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima na snazi je zakon po kom niko ko nema plaćeno zdravstveno osiguranje ne može da dobije boravišnu vizu, niti da produži postojeću. Time su vlasti zaštitile svakog stranca koji živi u Emiratima, kao i sve one koji žele da dođu u Emirate da rade.

Od trenutka najave vlasti do momenta kada je implementacija sistema zdravstvenog osiguranja u Emiratima postala obavezna potrajalo je više od tri godine. Koliko vremena će biti potrebno da ovaj sistem u  potpunosti zaživi u Omanu biće poznato kada vlasti u sultanatu sprovedu prve korake u obezbeđivanju najavljene zakonom propisane mere.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Smart revolucija: Pasoška kontrola za samo 15 sekundi!

DUBAI FITNES IZAZOV: Vežbajte mesec dana i osvojite nagrade!

10 vještina bez kojih nećete moći da se zaposlite