INFO BIRO

Da li znate kako su gradovi u Srbiji dobili imena?

Legende o Kragujevcu, Zrenjaninu, Užicu, Leskovcu, Novom Sadu...

Da li ste se nekada pitali kako je grad u kojem živite dobio ime? O tome piše National geographic.

       

Vladičin Han

    

Po predanju, ovaj grad dobio je ime po usamljenom hanu koji se nalazio na “carskom drumu”, u ataru sela Kalimance. Reč je o kući koju je, prema podacima publicist Tatomira P. Vukanovića, polovinom XIX veka podigao Stefan Grk. On je, dok je bežao od Turaka, sagradio han za prihvat karavana, ali i kako bi sam imao utočište. 

Kasnije je ovu kuću prodao skopskom mitropolitu i vladici Pajsiju, po kojem je han nazvan Vladičin han. Oko hana je, potom, formirano naselje, koje je ime dobilo po ovoj kući. Inače, reč je o „mladom“ gradu – ono je prvi put pomenuto u pisanim izvorima tek pre oko 120 godina.

                      

Zrenjanin

           

Oko šest stotina godina, ovaj grad je nosio ime Bečkerek, koji se upotrebljavao od prvih pisanih tragova o ovom naselju. Kako se navodi na zvaničnoj internet prezentaciji ovog grada, „ne postoje verodostojna objašnjenja o poreklu i značenju imena Bečkerek, koje se izgovaralo u raznim varijantama“. Neki istoriografi izvode reč iz izmena naroda Pečeneza, istoričar Sentklarai tvrdi da je osnivač ovog naselja pleme Beče i Gregor, a turski putopisac Evlija Čelebija opisuje naselje kao „Beš Telek“ („pet dinja“- pet poluostrva između begejskih meandara na kojima se razvilo naselje). Zrenjanin je 1935. ime promenio u Petrovgrad – po kralju Petru Prvom Karađorđeviću, a tokom Drugog svetskog rata je nemačka okupaciona vlast vratila gradu ime Bečkerek i dodala reč „Veliki“. Ipak, drugog oktobra 1946. godine, na dvogodpo revolucionaru i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. po revolucionaru i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.išnjicu oslobođenja, grad je dobio ime Zrenjanin, po po revolucionaru i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

                    

Kragujevac

             

Ovaj grad se prvi put pominje u turskom popisnom defteru iz 1476. godine, i to kao „Kragujofča“ – bivši trg na kojem su 32 kuće. Uglavnom se smatra da je dobio ime po kraguju, vrsti jastreba koja se u srednjem veku koristila za lov. Ova ptica je danas centralni simbol grba grada Kragujevca. 

          

Leskovac 

    

Kako kaže legenda, u blizini mesta na kojem se danas nalazi ovaj grad nalazilo se brdo ispod kojeg se nalazilo jezero. Kada je ono presušilo, ostala je samo leska, biljka čiji je plod lešnik, te je grad pre šest vekova nazvan po njoj. Ipak, u vreme vladavine Osmanlija, Leskovac je nazivan Hisar – što na turskom znači „tvrđava“. 

            

Novi Sad 

     

Grad osnovan na zalasku XVII veka (1694. godine) ranije je nosio imena Racka varoš (Ratzen Stadt, Ratzenstatt) i Petrovaradinski šanac (Peterwardeiner Schantz), a od 1748. on je Novi Sad (Neoplanta, Neusatz, Ujvidek).

Na svim ovim jezicima, on znači isto – „novi zasad“

             

Mladenovac 

                

Po legendi, oko dva veka pre Kosovske bitke u ovaj deo današnje Srbije sa svojom dvojicom braće se doselio mladić s Kosova po imenu Mladen. Oni su odlučili da ostanu na ovom tlu, te su po braći nastali toponimi „Mladenovac“ (po Mladenu), „Vlaška“ (po Vlajku) i „Rajkovac“ (po Rajku)

             

Aranđelovac 

                 

Tlo na kojem se nalazi ovaj grad nekada je pripadao selu Vrbica, a s obzirom na to da je knez Miloš Obrenović često boravio u lečilištu Bukovičke banje, vladar je rešio da u Vrbici podigne crkvu u čast Svetom Arhanđelu Gavrilu i da od jednog dela Vrbica i dela Bukovika napravi varošicu koja će biti nazvana po ovom svecu. 

            

Užice 

     

Mnogo toga u vezi sa istorijom Užica još uvek nije razjašnjeno, ali je jedno sigurno – ovaj grad nosi isto ime već najmanje sedam stotina godina. U jednom dubrovačkom dokumentu iz 1329. godine pominje se kao Vsice, a o tome kako je dobio ime postoje brojne legende. Po jednoj od njih, oni koji su se protivili Turcima bili su ograđivani, odnosno „vođeni u žice“, ali po njoj grad nije postojao (makar pod tim imenom) pre dolaska Osmanlija. Po drugoj legendi, u ovom gradu su izrađivana mala užad – „užice“, pa ga je nazvao narod po njemu. Treća legenda govori o anegdoti nekadašnjih Užičana koji su se oslobodili lopova i čuli njihovo „Vala, braćo, nećemo ti nikad više u žice“.

Četvrta je možda i najrealnija: po njoj je grad nazvan po uskim i dugačkim njivama koje su se nazivale „užicama“.

                        

BIRO

                      


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                                        


Preporučene priče:

Fotke koje su zadivile svet: Beograd iz bajke

Dubai biblioteka: Četiri i po miliona knjiga na jednom mestu

London: Saudijski milijarderi u zlatnim super-automobilima!

;