INFO BIRO

Fotke koje su zadivile svet: Beograd iz bajke

Prestonica Srbije iz neočekivanog ugla.

                    

Kako bi samo dobro bilo kada bismo fotografijom mogli da, pored prizora koji nam zapadnu za oko, zabeležimo i atmosferu, osećaj i emociju koju nešto budi u nama? Upravo to je rešio da uradi beogradski fotograf Bojan Džodan (31) koji je pomoću fotoretuširanja i ponekad spajanja nekoliko fotografija u jednu uspeo da napravi pravi Beograd iz bajke, piše 24sata.

On je došao na zanimljivu ideju da fotografijom dočara ne samo ono što vidi kada šeta prestonicom, već i ono što oseća. Rezultat je serija fotografija koje su oduševile čak i strance, a kako bi uspeo da napravi ono što je zamislio, Bojan je morao da se posluži foto manipulacijom.

                               

                           

- Meni čak ni fotografija nije dovoljna da opišem vizuelne prizore Beograda, pa upravo iz tog razloga pokušavam kroz fotoretuširanja da dopunim vizuelni prizor i upotpunim ga onim što možemo ne samo da vidimo, nego i osetimo kada šetamo ovim čarobnim gradom. Reći da nam Beograd kao prestonica lepote omogućava da se divimo njegovim lepotama, a da nam bogata tradicija omogućava da učimo i da se nadograđujemo na svakom njegovom koraku, iako divno zvuči je potpuno prozračno u odnosu na to što doživljavamo šetajući njegovim ulicama - priča Džodan.

                            

     

Sa njegovim radovima je svet uveliko upoznat, budući da su uvršteni u knjigu najboljih fotografija 2014. godine najvećeg svetskog salona za fotografiju u Dubaiju. Pored toga, Džodan je učestvovao i na mnogim fotografskim takmičenjima i izložbama, pa između ostalog i na cenjenoj projekciji fotografija World Photography Organization u Somerset House u Londonu. Zato i ne čudi što su slike Beograda ovog umetnika oduševile strance. Ipak, kako bi nastala jedna ovakva slika, potrebno je mnogo više od klika na aparatu. Kako bi na najbolji način dočarao atmosferu, Bojan ponekad spaja i po dve, tri fotografije u jednu, a onda je dodatno dorađuje, što iziskuje mnogo vremena i truda.

                            

                        

- Neke fotografije nastanu spontano, ako se zadesim na pravom mestu u pravo vreme, a zbog nekih planiram obilaske grada u tačno određeno doba dana najpogodnije za tu lokaciju. To je u svakom slučaju samo polovina procesa. Fotografije posle toga prolaze kroz obradu koja nekada traje i po nekoliko sati po fotografiji - objašnjava on.

Beogradski umetnik, koji kaže da se sa fotografijom druži već čitavu deceniju, ali su “u ozbiljnoj vezi pet-šest godina”, otkriva u koje doba dana je prestonica Srbije najlepša:

- Posebno volim kada u gradu zateknem lep izlazak ili zalazak sunca. Noćne fotografije beogradskih poznatih građevina koje su lepo osvetljene takođe su vrlo fotogenične. Bojanov rad možete pratiti na njegovoj fejsbuk stranici OVDE, kao i na zvaničnom sajtu OVDE.

                             

                               

BIRO

                 


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                                       


Preporučene priče:

Kao na filmu: Sedam najlepših tvrđava u Srbiji (FOTO)

Top 11 dokaza da vam je Dubai ušao pod kožu (FOTO)

Nasir al-Mulk Mosque: Iranska arhitektura koja ostavlja bez daha (FOTO)

;