INFO BIRO

Blago u BiH: Vareš trese zlatna groznica!

Otkriće koje bi moglo promijeniti mnogo toga u BiH

Australsku berzu "zatresao" je rast kompanije Adriatic Metals kada je iz ove kompanije objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, tačnije u Varešu, piše Radio Sarajevo.

Vrijednost dionica ove kompanije udvostručila se nakon objave otkrića iz Vareša, a list “The West Australian” prenosi kako će ova spektakularna vijest na mnogobrojne načine utjecati na ekonomiju BiH. Inače, kompanija Adriatic Metals posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama općine Vareš, čija je vrijednost sada povećana za nekoliko puta nakon spektakularnog otkrića.

O vrijednosti ovog otkrića najbolje govori podatak o rastu dionica Adriatic Metals na ASX berzi, i to samo nakon što je objavljeno da su sa dubine od više desetaka metara iz probnih bušotina izvađeni uzorci rude koju je ova kompanija opisala kao "koktel visokokvalitetnih minerala". Tačnije, na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kile srebra, 7,7 odsto olova, 10,8 odsto cinka, 46 odsto barita, te 0,9 odsto bakra.

To, u praktičnom smislu, znači da je Adriatic Metals upravo pronašla ogromno bogatstvo, i to vrlo blizu površine zemlje u gotovo propalom BiH gradiću.

  

"U istraživanje minerala u Bosni i Hercegovini investirano je jako malo novca poslije završetka rata u ranim '90-im godinama i potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ipak, sada bi mogao biti napravljen veliki preokret na ovom polju istraživanja, posebno uz poboljšane zakonske osnove u 2018. godini, zbog približavanja ove zemlje Europskoj uniji", istaknuto je u izvještaju ASX berze.

S mogućim uspjehom slaže se i predsjednik kompanije Adriatic Metals Geraint Harris, koji tvrdi da je ovo otkriće uveliko pomoglo u ekonomskom razvoju kompanije:

- Rezultati su višestruko uzbudljivi. Dakle, otkrili smo da mineralizirani sloj ide dublje nego što smo pretpostavljali, pritom se kvaliteta rude pokazala kao izvanredna.

Ova kompanija, inače, sa poslovima kopanja u Varešu započela je u maju 2018. godine, a dosadašnji rezultati pokazali su kako bi i te kako isplativo bilo otvaranje novog rudnika u Varešu za jednu ili sve pronađene rude, što bi itekako utjecalo i na ekonomiju BiH.

BIRO/Radio Sarajevo


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai: Kako da zamenite registarske tablice u PET KORAKA

FOTO-GALERIJA: Život u Omanu u 30 slika

Novi vizni režim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima